Home >> Образовање,Упис >> Почело полагање завршног испита

  • Коментари су искључени на Почело полагање завршног испита
Почело полагање завршног испита

Решавањем теста из српског, односно матерњег језика у основним школама у Србији данас је почело полагање завршног испита. Министар просвете Младен Шарчевић је, приликом посете ОШ „Бора Станковић“, најавио врло ригорозну контролу током полагања и прегледања тестова, али и санкције за оне који буду одговорни за нерегуларности на малој матури.

– У оним школским управама где су претходних година откривене неправилности појачали смо контролу. Где будемо наишли на неправилности предузимаћемо заиста ригорозне мере, од смењивања директора, па надаље. Неки директори су имали оправдање за неправилности да нису одговорни, јер на контролу полагања тестова долазе наставници из других школа. Зато смо у 10 одсто школа направили такав модел да је сама школа и њихов колектив одговоран за цео поступак полагања завршног испита, па ћемо видети да ли ће резултати бити квалитетнији – рекао је Шарчевић.

На питање Данаса да ли ће и ове године наложити ванредну контролу одмах по завршетку мале матуре, као што је то био случај лане, министар је одговорио да ће примењивати „све врсте контроле“, али није желео да открије на шта конкретно мисли. Поручио је да ће се држати законских овлашћења и да ће надлежни реаговати и ако неправилности пријаве грађани, под условом да те пријаве нису анонимне.

Форум београдских гимназија позвао је данас све актере завршног испита да онемогуће преписивање чиме ће, како се наводи, бити обезбеђени фер, коректни и једнаки услове за све ученике који уписују средње школе.

У саопштењу Форум је навео да очекује од Министарства просвете, науке и технолошког развоја да ове године предузме све расположиве мере према директорима школа и свима који се определе да „фаворизују лажно уместо истинског знања“.

Форум је апеловао на све наставнике који ће контролисати регуларност завршног испита да спрече ученике у преписивању, а сваку нерегуларност уредно пријаве надлежним службама.

Ђаци ће сутра полагати тест из математике, а у среду решавати комбиновани тест, који се састоји од питања из пет предмета – физике, хемије, географије, биологије и историје.

На тестовима основци могу да остваре 40 бодова – из српског и математике по 13, на комбинованом тесту 14, док ће успех из школе носити највише 60 бодова. Ђаке ће током полагања контролисати наставници и супервизори из других школа, према распореду окружних комисија.

Дешифровање тестова заказано је за 20. јун, а коначни резултати биће објављени 28. јуна. Упис ученика у средње школе је 9. и 10. јула. Осми разред завршио је 71.661 ученик, а у средњим школама има места за 76.064 ђака.

Извор: Данас

Top