Home >> Друштво >> ПКС: Зауставити нелегалну продају уџбеника

  • Форум
  • Коментари су искључени на ПКС: Зауставити нелегалну продају уџбеника
ПКС: Зауставити нелегалну продају уџбеника

ПКС: Зауставити нелегалну продају уџбеника

Групација издавачке делатности Привредне коморе Србије (ПКС) позвала је медије да подрже сузбијање сиве економије у области издаваштва, посебно уличне продаје и фотокопирања уџбеника у Београду и осталим градовима у Србији.

Како се наводи, продаја половних уџбеника на улицама нелегална је и противзаконита, јер продавци не плаћају никакве порезе и на тај начин постају нелојална конкуренција регистрованим издавачима.

„Издавачи плаћају ПДВ, порезе и доприносе на ауторске хонораре, порезе и доприносе на зараде запослених, порез на добит или комуналну таксу на истакнуту фирму“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да се у скоро свакој фотокопирници у Србији може копирати уџбеник, иако је опште познато да је у питању кривично дело.

„Издавачи подржавају сваки легални облик продаје школских књига уколико се промет евидентира преко фискалне касе, уз пратећу документацију о улазу и излазу робе“, наводи се у саопштењу и додаје да издавачи апелују на медије, да уочи почетка нове школске године посебну пажњу посвете проблему нелегалне и уличне продаје књига.

(“Блиц”)

Top