Home >> Друштво >> Пиротски сир из учионице

  • Коментари су искључени на Пиротски сир из учионице
Пиротски сир из учионице

Министар Младен Шарчевић посетио је jуче Млекарску школу „Др Обрен Пејић“ у Пироту, која образује кадрове у области производње и прераде хране

Ово је одлична школа и претеча дуалног образовања. Школа добре педагошке праксе која негује традицију прављења пиротског качкаваља – навео је Шарчевић, након обиласка школе и производних радионица, у којима ученици осим чувеног пиротског качкаваља, праве беле сиреве, полутврде и сиреве са плеснима, вурду.

Према речима директора школе Драгана Станојевића, они ученике припремају за рад у школи у којој се све ради на традиционални начин и где се дневно преради око 3.000 литара млека.

Саветник министра просвете, науке и технолошког развоја за дуално образовање Габријела Грујић Гарић је рекла да у креирању националног модела дуалног и предузетничног образовања, постоји идеја за формирање ученичких компанија при школама, а да је Млекарска школа одличан пример, јер су ученици уједно активни у производњи и преради млека.

Током школовања добијају надокнаде, а кроз овакав вид учења стичу завидне компетенције, рекла је Грујић Гајић и додала да се бенефити од оваквог учења огледају у квалитетним стеченим функционалним знањима, а бенефити школе у могућности да од продаје сира и производа од млека, улажу у развој технологије у овој области.

Шарчевић је претходно разговарао с градоначелником Пирота Владаном Васићем и директорима предшколских установа, основних и средњих школа са територије Пиротског округа.

Васић је истако да је задовољан сарадњом локалне самоуправе са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и да у Пироту нема школа са блокираним рачунима и неплаћеним рачунима, те да они годишње улажу у разне видове образовања око 350 милиона динара.

(Новости)

Top