Home >> Друштво >> Пипер: Декларација о заједничком језику је намерно недоречена провокација

  • Коментари су искључени на Пипер: Декларација о заједничком језику је намерно недоречена провокација
Пипер: Декларација о заједничком језику је намерно недоречена провокација

Не могу Бошњаци, Црногорци или Хрвати уређивати српски језик и његову терминологију

Декларација о заједничком језику представља намерно недоречену провокацију – у њој се о називу језика не говори, а оне који се с њом неће сложити неки њени потписници унапред називају шовинистима, изјавио је секретар Одељења језика и књижевности Српске академије наука и уметности академик Предраг Пипер.

Пипер је указао да су језици којима говоре Бошњаци, Хрвати и Црногорци и историјски и синхронијски варијанте српског језика. Он је навео да је назив књижевног језика Срба – српски језик, Бошњака -бошњачкосрпски, а Црногораца – црногорскосрпски.

– Многи изван Србије се с тим не би сложили, али циљ термина није да се некоме угоди, нити да се неко изазива, него да се ствари назову онаквима какве чињенично јесу – рекао је Пипер за београдску „Политику“.

Према његовим речима, чињеница је и да те варијанте данас имају статус политички и стандардолошки засебних језика, јер су тако одређене у уставима земаља у којима су у службеној и јавној употреби, а донекле су другачије и нормиране од савременог српског књижевног језика.

Пипер је указао да у свакој земљи људи имају право да језик који сматрају својим назову како хоће, „па и погрешно“.

– Тако, на пример, Бошњаци би могли свој језик, ако би то хтели, звати и босанскоарапски, иако би то било двоструко погрешно, али ни они не могу нама одређивати како ћемо на свом, српском језику, звати тај политички језик – рекао је Пипер.

Он је истакао да не могу Бошњаци, Црногорци или Хрвати уређивати српски језик и његову терминологију и указао да то не би требало да им допуштају ни државни органи Србије надлежни за језичку политику.

Пипер је истакао да се морају поштовати називи језика које држава Србија одреди, али да научници имају право, па и професионалну обавезу, да им дају тумачење које сматрају научно утемељеним.

– Поводом декларације, која представља намерно недоречену провокацију, могу рећи само то да не сматрам да САНУ или Одбор за стандардизацију српског језика треба да расправља са „Крокодилом“, немачким форумом ЗДФ или неким другим сличним друштвом, о томе шта је српски језик – закључио је Пипер.

(Блиц)

Top