Home >> Друштво,Култура >> Патријарху Павлу не дају школу, а Свети Сава у Новом Пазару постаје Халиф из Абу Дабија
Патријарху Павлу не дају школу, а Свети Сава у Новом Пазару постаје Халиф из Абу Дабија

 

Одбијен захтев Петнаесте гимназије

 

Одбијен захтев 15. београдске гимназије да понесе име омиљеног духовника и поглавара српске цркве. Министарство није прихватило предлог, као ни раније за школу у Борчи

ЗАХТЕВ родитеља, ђака, наставника и директора Петнаесте гимназије у Београду да понесе име патријарха Павла – одбијен је! Са њиховим предлогом сагласиле су се и локалне власти општине Раковица и представници Српске православне цркве, али не и министар просвете др Срђан Вербић. Захтев раковичке гимназије стигао је у Министарство пре више од пола године, а један од главних аргумената био је и то што је гимназија у истој општини као и манастир Раковица, где је патријарх често боравио, а на крају је ту и сахрањен.

Ипак, просветне власти процениле су да гимназија мора да има још неки аргумент да би понела име патријарха Павла.

– Потребно је да школа има специфичне активности које би указивале на то да негује дух великана какав је био патријарх Павле – кажу у Министарству просвете. – Уколико буду увели садржаје који би додатно упућивали на његово дело, моћи ће поново да поднесу захтев. Али за наредну школску годину ништа се неће променити.

Ово је други пут да Министарство одбија предлог да се нека школа назове по патријарху Павлу. Пре неколико година исто је тражила ОШ “Раде Драинац” у Борчи.

И док патријарх још није заслужио школу или школа патријарха, у Дојевићима крај Новог Пазара припремају се увелико да ОШ “Растко Немањић Сава” постане ОШ “Халифа бин Зајед ел Нахјан”, по председнику Уједињених Арапских Емирата. Новоизграђени вртић у истом граду требало би да се зове Абу Даби. И њима је “запело” код Министарства, али ако унесу довољно арапског духа можда им предлог буде и одобрен. Овај захтев свакако ће сачекати наредног министра просвете, јер предлог још није ни стигао у Вербићев кабинет, потврђено је “Новостима”.

Одлука да се Свети Сава скине са трона, а на њега постави председник УАЕ донета је прво на школском одбору, а потом једногласно потврђена у Скупштини Новог Пазара, као знак захвалности за донацију од седам милиона евра за школу, вртић и дијагностички центар. Осим школе и вртића, и здравствена установа, предложио је амбасадор УАЕ, ваљало би да понесе име оснивача ове државе. Председник Мехо Махмутовић прокоментарисао је да не види ништа спорно да се школа зове по донатору.

А да би се страсти колико-толико смириле, Свети Сава, истина са световним именом Растко Немањић, преселиће се у другу школу. По њему ће се назвати ОШ “Александар Стојановић Лесо” у Дежеви, родном крају Светог Саве. Тај предлог стигао је у Министарство просвете, потврдила је “Новостима” Светлана Бокшан Радошевић из сектора за основно образовање, али ни о њему се још није расправљало.

– Процедура је сложена – објашњава наша саговорница. – Најважније је да школа достави сву тражену документацију. Мора да има више сагласности, између осталог и позитивно мишљење школске управе у којој се налази. Службе у Министарству припремају предлог и на основу докумената дају своје мишљење. Последњи потпис треба да стави министар.

На сајту Министарства подугачак је списак потребне документације. Морају да се сагласе школски одбор, савет родитеља, наставничко веће, школска управа… Наводи се и да је примећена тенденција великог броја захтева локалних самоуправа да траже промене назива школа. Пре неколико година, на пример, ОШ “Бора Станковић” из Београда затражила је да се зове “Новак Ђоковић”, јер је тениски ас био њихов ђак. Одбијени су са образложењем да се по живим великанима не називају институције.

У Министарству тренутно постоји неколико захтева. ОШ “Живојин Жика Поповић” у Раброву затражила је у јуну да понесу име Милутина Миланковића. Засад ће само једна школа засигурно имати ново име од септембра – ОШ “Селаковац” у Новом Пазару. Њима је одобрено да се назову ОШ “Авдо Међедовић”, по епском песнику и гуслару.

СТЕФАН ДЕЧАНСКИ УМЕСТО НАЗОРА

МИНИСТАРСТВУ просвете у петак је стигао захтев београдске ОШ “Владимир Назор” да понесе име Стефана Дечанског. Сложила се општина Чукарица, али је и овде потребно зелено светло министра. Како се назив не сме мењати у току школске године, ђаци ће и од септембра вероватно ићи у школу која носи име по хрватском писцу и политичару.

One Comment

  1. Милица каже:

    Можда да СПЦ да донацију од седам милиона евра за школу, вртић и дијагностички центар…

Top