Home >> Саопштења,Слајдер >> Oтворено писмо професора Прве београдске гимназије

  • Форум
  • Коментари су искључени на Oтворено писмо професора Прве београдске гимназије
Oтворено писмо професора Прве београдске гимназије

Професори, чланови Наставничког већа, Прве београдске гимназије упутили су отворено писмо јавности поводом укидања једног одељења друштвено-језичког смера. У отовореном писму изражавају велико незадовољство поводом овакве одлуке Министарства просвете, науке и технолошког развоја и истичу да је Прва београдска гимназија постала прва гимназија у Србији у којој се класично гимназијско одељење укида у корист средњег стручног одељења, а да парадокс буде већи све се дешава у години јубилеја, односно у време када ова београдска гимназија обележава 180 година од оснивања.

 

Наставничко веће Прве београдске гимназије (са само једним гласом против) најоштрије се противи одлуци Министарства просвете, науке и технолошког развоја да у наредној школској години укине једно одељење друштвено-језичког смера, а уместо тога упише још једно одељење за ученике с посебним способностима за рачунарство и информатику.

Оваквом одлуком Министарство просвете игнорише предлог Наставничког већа који је у децембру 2018. године усвојен већином гласова (45 од 60 присутних), а према којем је за школску 2019/2020. годину предвиђена следећа структура уписа:

  • пет одељења природно-математичког смера;
  • три одељења друштевно-језичког смера;
  • једно одељење за ученике с посебним способностима за рачунарство и информатику.

 

Да подсетимо, Прва београдска гимназија је једно специјализовано рачунарско одељење први пут уписала пре две године (школске 2017/2018) и тада се  Наставничко веће тој одлуци није противило. На овај начин јасно смо показали да имамо слуха за дух времена и да смо спремни да одговоримо на заинтересованост ученика за овај специјализовани смер.

Наредне школске године (2018/2019) по налогу Министарства просвете, а без икакве консултације с Наставничким већем, у Гимназију је уписано још једно специјализовано рачунарско одељење, тако да је структура уписа за 2018/2019. годину изгледала овако:

  • пет одељења природно-математичког смера;
  • три одељења друштевно-језичког смера;
  • два одељења за ученике с посебним способностима за рачунарство и информатику.

 

Када се Наставничко веће у децембру 2018. године изјашњавало о плану уписа за следећу школску годину, објашњено нам је да су просторни капацитети Гимназије попуњени и да нисмо у могућности да поново у први разред упишемо десет одељења.  Наставничко веће тада је гласало да се задрже класична гимназијска одељења природно-математичког и друштевно-језичког смера и тиме је остало простора за једно специјализовано рачунарско одељење. Овакву одлуку донели смо имајући у виду да постоји велико интересовање за школовање на друштевно-језичком смеру, и то управо у Првој београдској гимназији. Ово потврђује и прошлогодишња статистика, према којој је за упис на овај смер било потребно највише поена баш у Првој гимназији. Међутим, супротно нашој одлуци надлежно министарство укида једно гимназијско одељење, да би по сваку цену задржало друго рачунарско одељење.

На овај начин Прва београдска гиманзија постала је прва не само по спремности да у школу уведе специјализовани рачунарски смер већ и по томе што је то прва гимназија чију одлуку Наставничког већа надлежно министарство не поштује и прва гимназија у којој се класично гимназијско одељење укида у корист средњег стручног. Да иронија буде већа, све ово дешава се у години када Гимназија обележава 180 година постојања. Наставничко веће сматра да су гимназије школе које пружају широко образовање и припремају ученике за наставак школовања, а посебно наглашава да су у информатичкој ери хуманистичке науке неопходне јер доприносе свеукупном обликовању личности и развијању критичког мишљења.

            Зато је Наставничко веће Министарству просвете, науке и технолошког развоја упутило захтев за хитан пријем делегације Гимназије у нади да ћемо успети да пронађемо обострано прихватљиво решење, односно решење које у крајњем исходу неће угрозити структуру гимназије.

            Наш захтев је да се укинуто одељење друштевно-језичког смера одмах врати, а да се током лета ради на проширењу просторних капацитета школе. Уколико то није могуће, онда се спорно рачунарско одељење може уписати у неку другу београдску гимназију која нема проблем с мањком учионица.

 

Наставничко веће Прве београдске гимназије

Top