Home >> Образовање,Скандали >> Оставка министра просвете?

  • Коментари су искључени на Оставка министра просвете?
Оставка министра просвете?

Министарство просвете признало је да „образовни пакети о спречавању сексуалног насиља над децом“ намењени деци и ученицима од 3 до 18 година нису примерени узрасту

Под притиском јавности Министарство просвете, науке и технолошког развоја признало је да „образовни пакети о спречавању сексуалног насиља над децом“ намењени деци и ученицима од 3 до 18 година нису примерени узрасту и да током рада на њима није поштована култура и традиција народа који живе у Србији, а за чију децу су ови пакети и намењени.

Зато је министраство послало свим образовним установама 21.априла следеће саопштење у којем каже:

„РУКОВОДИОЦУ ШКОЛСКЕ УПРАВЕ

ДИРЕКТОРУ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ

ДИРЕКТОРУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

Поштовани,

Група за заштиту од насиља и дискриминације, која је у саставу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са невладиним сектором, припремила је и проследила школама и предшколским установама Образовне пакете за учење о теми сексуалног насиља у образовно- васпитним установама, који имају за циљ оснаживање свих учесника у образовно-васпитном процесу да препознајају и реагују на овај вид насиља. У вези са Образовним пакетима пристигао је одређени број предлога и сугестија, који се односе на њихов садржај и препоручени начин реализације садржаја. Како је овом министарству драгоцено мишљење родитеља, запослених у образовно-васпитним установама, као и других учесника и познавалаца процеса и делатности образовања и васпитања, одлучено је да достављени предлози и сугестије буду узети у разматрање. У том смислу, Образовни пакети биће предмет преиспитивања, а пре свега имајући у виду узрасне карактеристике и шири контекст у којем дете, односно ученик одраста, учи и развија се. Свим образовно-васпитним установама доставићемо прецизно упутство о коришћењу предложених садржаја, уважавајући аутономију установе да у складу са друштвеним окружењем и сопственом стручном проценом у већој или мањој мери угради у наставне јединице и део препоручених садржаја. Мишљења смо да ћемо ревидирањем појединих делова у духу наше културе и традиције, али уважавајући принцип нулте толеранције према било којем облику насиља, постићи жељени циљ, који је оцењен као неоспоран. До завршетка процеса преиспитивања и достављања ревидираног упутства, односно Образовних пакета, установе обустављају претходно започете активности које се односе на њихову примену.“.

Иако јавност не би ни прихватила ову одлуку ресорног министарства да се изврши корекција оспорених образовних пакета, огласиле су се и ауторке преко НВО „Инцест Траума Центра“ које Министарству просвете оспоравају право на коришћење коригованих „образовних пакета“, јер су они њихова својина. Саопштење ове невладине организације гласи:

Инцест Траума Центар  Београд скреће пажњу стручне и опште јавности поводом саопштења које је издало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије о својој тенденцији ревидирања Образовних пакета за учење о теми сексуалног насиља над децом намењених вртићима, основним и средњим школама (даље у тексту: Образовни пакети). ИТЦБ, у својству власника ауторских права за укупан садржај Образовних пакета и званичног издавача Образовних пакета, подсећа јавност да садрзај није могуће ревидирати или користити у ревидираном облику, а да се не изврши повреда ауторских права. Образовни пакети су својина ИТЦБ.“

Из овог саопштења јасно се уочава да je заштита деце од сексуалног насиља у другом плану, а да је основни циљ ове невладине организације био да, путем приручника који је намењен целој популацији од 3 до 18 година, интезивнао промовише антипородичну доктрину, наравно, вешто упаковану у наводну бригу о деци.

sarcevic i verbic

Пројекат је овој организацији поверен на реализацију још пре пар година, а крајем 2016. је завршен. „Инцест Траума Центар“ је објавио приручник као ауторски рад и предао га ресорном министарству крајем 2016. Већ фебруара 2017. приручник је достављен свим школама које су имале рок да га имплементирају кроз 9 наставних предмета. Тек када се приступило изменама школских програма обавештена је јавност која је врло бурно реаговала. Након ове бурне реакције јавности, Министарство просвете приступа закаснелој анализи. Након детаљне, али закаснеле анализе, министрство сматра да се „образовни пакети“ морају кориговати, али то не сматрају и ауторке оспореног приручника.

По иступању министра у медијима могли смо да схватимо да он жели да обмане јавност наводећи да су „образовни пакети“ послати школама како би педагози и психолози дали своје мишљење на садржај истих. Да ли је то истина? Да ли је министар овластио педагоге и психологе Србије да буду рецензенти спорног приручника, ако ауторке овог приручника тврде да је то њихово ауторско дело и да не дозвољавају употребу коригованих приручника?

Као што можете закључити Министар је својом неодмереном одлуком довео цело Министарсвто просвете у проблем. Уложена су озбиљна финансијска средства у овај пројекат, a aко се прибегне ревидирању приручника како је саопштено јавности, министарство ће бити принуђено да плати и трошкове нарушавања ауторских права.

И где смо сада? Ко је овде одговоран? Да ли министар просвете треба због ове срамне афере у коју се неспретно уплео да поднесе оставку?

Ако знамо да је оставка питање личног односа према одговорности, онда је јасно да сам министар треба да процени да ли је лично одговаран за аферу „образовни пакети“. Шта мислите како ће министар поступити?

„Креативна чаролија“/ „Студио Б“

Top