Home >> Образовање,Реформа >> ОПШТА ЗБРКА Још једна важна реформска идеја за наше школе је ПРОПАЛА

  • Коментари су искључени на ОПШТА ЗБРКА Још једна важна реформска идеја за наше школе је ПРОПАЛА
ОПШТА ЗБРКА Још једна важна реформска идеја за наше школе је ПРОПАЛА

Помпезно најављивана идеја да од наредне школске године деца имају физичку активност сваки дан, пала је у воду.

За сада, осатаће све као што је и било – три часа физичког недељно, сазнаје „Блиц“.

Министар Младен Шарчевић, од како је ступио на ову дужност малтене свакодневно најављује велике реформе у нашем школству. Међутим, од неких планова убрзо је и одустао. Једно од њих је везан за физичко васпитање.

Наиме, план је био да од наредне школске године за ученике петог разреда, обавезни изборни наставни предмет „физичко васпитање – изабрани спорт“ трансформише у „спортске активности“.

Ученици сада имају укупно три часа неких физичких активности – два су „физичко васпитање“, а трећи је „физичко васпитање – изабрани спорт“.

Идеја је била да се тај трећи час укине, односно трансформише у спортске активности које би биле реализоване током целе недеље по 15 минута дневно.

У Министарству просвете једно од објашњења за увођење ове новине било је да спортске активности неће улазити у фонд часова, па се тиме неће ни повећати оптерећеност ученика, док ће са друге стране деца имати много више физичких активности.

deca fiskulturaМеђутим, због ове најаве побунили су се многи наставници физичког васпитања, јер је на овај начин, како истичу, немогуће организовати наставу, односно 15 минута је премало да би се било шта урадило.

– Дефинитивно нећемо укинути трећи час физичког, али ћемо изабрани спорт трансформисати у спортске активности. Тај час „изабрани спорт“ посебно се сада оцењује и то додатно отерећује ученике. Убудуће ће час „спортске активности“ бити обавезан и улазиће као једна оцена из физичког – објашњава Милош Благојевић, посебни саветник министра просвете.
Он наглашава да планиране измене неће умањити норму часова наставницима физичког васпитања, што је била једна од њихових бојазни.

Са друге стране, Министарство просвете није одустало од увођења здравственог васпитања у школе. Кроз Нацрт закона о основном образовању, предложено је да се предмет „физичко васпитање“ применује у „физичко и здравствено васпитање“ и важиће за све ученике од петог разреда основне школе.

Овај предмет, како је предложено, предаваће наставници физичког и то области као што је здрава исхрана, здрави стилови живота. У оквиру других предмета (биологија, грађанско васпитање) ученицима ће се презентовати остали садржаји из ове области, као што је репродуктивно здравље, кроз међупредметно повезивање. Оно што је још занимљиво предмет „физичко васпитање“ ће убудуће имати и наставни део, а не само практични који се сада обавља искључиво у салама за физичко.

(Блиц)

Top