Home >> Друштво,Реформа >> Одговоре о сексу суфлирала Европа

Одговоре о сексу суфлирала Европа

Министар просвете Младен Шарчевић не пориче да је из ЕУ утицано да се образовни пакет за учење о сексуалном насиљу над децом нађе у нашим школама и вртићима

…али истиче да „нама не може нико да наметне оно што нећемо да прихватимо у целости”.

Образовни пакет за учење о сексуалном насиљу над децом, чији садржај данима изазива оштру полемику у јавности, намењен је искључиво наставницима, изјавио је јуче министар просвете Младен Шарчевић, гостујући на Телевизији Хепи.

Како је објаснио, реч је о радном материјалу који је дат на разматрање школским психолозима и педагозима, а деца би требало да догодине добију приручник о сексуалном насиљу.

– Овај образовни пакет је помоћно средство за рад наставника који им, између осталог, помаже да одговоре на одређена дечја питања. Чињеница је да имамо велики број педофилских ситуација, рано ступање у сексуалне односе, прекиде трудноће код малолетница које после не могу да имају потомство. Статистика је поражавајућа и када говоримо о инцесту – изјавио је министар Шарчевић додајући да је овај пројекат резултат покушаја да се осмисли сексуална едукација у школама.

– Ако ћемо и даље деци да објашњавамо сексуално образовање кроз врапце и глисте онда боље да га не уводимо – био је изричит Шарчевић.

Стручњаци у Министарству просвете, рекао је, „одмах су указали да неке ствари не могу да иду у изворном облику и обиму”. 

– Делови садржаја нису прилагођени узрасту деце, а има и поглавља наставног материјала која нису у складу са нашом традицијом и културом. Делови пакета ће бити преуређени, а неки ће бити у потпуности повучени – најавио је Шарчевић.

На питање да ли нам је овај пакет наметнула Европска унија, министар Шарчевић је рекао да неће да каже да није, али да нама не може нико да наметне оно што нећемо да прихватимо у целости.

Да подсетимо, образовни пакет око кога се подигла бура недавно је прослеђен директорима вртића, основних и средњих школа, са сугестијом да може бити коришћен у настави десет предмета. На 450 страница наставног материјала, између осталог, објашњено је шта су француски пољубац, мастурбација, анални и орални секс, описане су сексуалне сцене и дат је предлог како одговорити ученику којем се свиђа припадник истог пола. А на питање да ли је породица сигурно место за дете, сугерисано је да се породица може означити и као „најопасније место у модерном друштву”.

Психотерапеут Зоран Миливојевић истиче да би Министарство просвете требало да утврди одговорност оних који су допустили да овакав садржај буде прослеђен школама, а нарочито вртићима. Деца су, како каже, до четврте године несвесна разлике међу половима, тако да сексуално васпитање у вртићима може довести до њихове преране сексуализације. Због претеране заинтересованости за секс или полне органе могу постати жртве педофила.

Такође, експлицитни описи секса, па чак и оралног и аналног, могу навести основце да с тим експериментишу, јер у том узрасту желе што пре да уђу у свет одраслих. 

Наш саговорник истиче да је за сексуално образовање деце кључна улога родитеља, који имају право да их васпитавају у складу са вредностима у које верују, било да су оне патријархалне или либералне. 

– Приручник о коме је реч превише је обојен либералном идеологијом. Сексуално васпитање не би требало да се одваја од љубави, односа међу половима, поштовања свога тела. Наравно да се о овим темама у школама може говорити, као и о контрацепцији и осталим важним питањима, али не на овако непромишљен начин – каже овај стручњак, напомињући да је овде реч о „већ виђеном” сценарију сарадње невладиних организација и надлежних државних инстанци.

– Када НВО активисти наслуте да постоји неки проблем, онда спроводе истраживања којим доказују да је реч о великом проблему. Следећи корак је осмишљавање како би се то по њиховом мишљењу превазишло, а на крају те пројекте нуде ресорним министарствима – тврди Миливојевић.

Образовни пакет који је јуче први пут критиковала и једна парламентарна странка – Двери – затраживши чак и оставку министра Шарчевића, дело је невладине организације Инцест траума центар, у сарадњи са Групом за заштиту од насиља и дискриминације при Министарству просвете. Како је наведено на њиховом сајту, од септембра 2007. кроз разне пројекте реализују иницијативу за увођење теме насиља над децом и женама у национални наставни план и програм. Њихову иницијативу је, тврде, подржало седам школа, једна предшколска установа и два факултета, без навођења о којим образовним установама је реч.

У току јучерашњег дана нико од запослених у овој невладиној организацији није се јављао на телефон, нити је стигао одговор на наша питања упућена мејлом.

 

(Политика)
Top