Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Од понедељка часови краћи 15 минута

 

 

Танјуг (штагод значила ова реч):

 

BEOGRAD – Četiri reprezentativna sindikata u prosveti najavili su danas da će u ponedeljak, 17. novembra, stupiti u štrajk i da će časovi u školama biti skraćeni za petnaest minuta.

Predstavnici četiri sindikata imaće danas i zajednički sastanak sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem, ali su na zajedničkoj konferenciji za novinare rekli da ne očekuju previše od tog razgovora.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Slobodan Brajković rekao je da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva, a to je da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plate dok se ne urade platni razredi i izjednače plate svih zaposlenih u javnom sektoru.

On je rekao i da neće dozvoliti da se menja član 5 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi u školama, pa tek onda da se otvara konkurs za zapošljavanje.
„Tražimo i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer stari uskoro ističe. Insistiraćemo da jubilarne nagrade i dnevnice zadržimo“, rekao je Brajković.

Predstavnik Sindikata obrazovanja Srbije Radomir Šujanović naglasio je da smenjenje plata prosvetnim radnicima neće biti samo 10 odsto kako se najavljuje, već da im je već umanjen minuli rad, tako da će smanjenje plate biti oko 14 odsto.
„Radnicima u brazovanju sa punim fondom časova plata će biti 39.000 ili 38.000 dinara“, rekao je Šujanović.

Predstavnici sindikata su naglasili da će svi propušteni časovi (od svakog časa gubi se po 15 minuta) biti nadoknađeni kad se štrajk završi.

A da li će štrajkom biti dovedeno u pitanje prvo polugodište, na to pitanje predstavnici sindikata nisu mogli da odgovore, jer kako kažu, sve zavisi od ministarstva i vlade.

Na konferenciji je još rečeno da će dnevni boravak za decu raditi bar prve nedelje štrajka.

Stupanje u štrajk najavili su članovi Saveza samostalnih sindikata, Unija prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“.

 

Štrajk nije za obrazovanje, ali su zahtevi opravdani

 

Štrajk nije adekvatno sredstvo sindikalne borbe u obrazovanju, ali su zahtevi sindikata obrazovanja opravdani, smatra pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mihalj Njilaš.
“Štrajk je legalno sredstvo borbe za radnička prava. Međutim, ja i dalje smatram da možda u ovoj oblasti, oblasti obrazovanja to nije adekvatno sredstvo jer to svakako utiče na decu, na kvalitet same nastave i na odnose sa roditeljima” – rekao je Njilaš u Subotici.

On je na marginama Skupštine Zajednice ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovinskih i ugostiteljsko-turističkih škola Srbije ocenio da bi, da je na mestu predstavnika sindikata, razmišljao o drugim načinima sindikalne borbe, poput pregovora.

Što se zahteva sindikata tiče, Njilaš smatra da su opravdani, odnosno da mere štednje koje se odnose na ceo javni sektor ne bi trebalo jednako da se primene za svaki segment tog sektora.

On misli da je obrazovanje sfera “gde bi dobro trebalo razmisliti da li su plate adekvatno pratile potrebe i u skladu sa tim krojiti te mere”.
“Ja shvatam tešku situaciju, ekonomska je kriza i treba svakako da postoje ove mere u celoj javnoj sferi, ali možda ne pođednako i ne u toj meri baš u obrazovanju” – rekao je Njilaš u izjavi novinarima komentarišući štrajk prosvetara koji je najavljen za ponedeljak.

Top