Home >> Синдикат >> Обустављени дисциплински поступци против 120 просветара у Чачку

  • Коментари су искључени на Обустављени дисциплински поступци против 120 просветара у Чачку
Обустављени дисциплински поступци против 120 просветара у Чачку

Министарство признало да је недопустиво да надзорници надзиру предмет за који нису стручни

Дисциплински поступци против више од 120 наставника трију средњих чачанских школа – Гимназије, Економске и Машинско-саобраћајне, покренути због тога што су одбили у мају ове године да приме спољашње вредновање од стране Министарства – обустављени су. То је уследило након што су протекле седмице представници синдиката трију школа и директори били на разговорима с новим министром просвете Младеном Шарчевићем, на којима је постигнут договор да се екстерна евалуација обави у октобру, али под условом да се ради о предметном надзору, односно да рад наставника „контролише“ наставник исте струке, а не као што је досад био случај.

Договор с министром

Председник синдиката у Машинско-саобраћајној школи Милан Ћирковић истиче да је разговор с министром Шарчевићем био конструктиван за разлику од, како истиче, разговора с пређешњим министром, који није желео ни да саслуша предлоге професора како да се цео проблем што пре реши.

– Договорено је да ово вредновање има саветодавну, а не формалну улогу. Наиме, захтевали смо да, као што је некада било, у надзор долазе искусни професори с лиценцама, који саветују своје млађе колеге, а све у корист боље и успешније наставе. Министар је прихватио све сугестије и предметни надзор у нашим школама биће обављен у октобру – казао нам је Ћирковић.

И чачански просветари су задовољни и кажу:

– Успели смо да се изборимо и да одбранимо нашу струку и достојанство професије. Ми немамо ништа против спољашњег вредновања, односно надзора. Али не оваквог. Прихватамо искључиво предметни надзор, а не стање по коме професор биологије долази да оцењује професора немачког језика. То је апсурд. Уз то, доста тих „контролора“ никада није имало радно искуство у школи.

Плате и награде

Приликом посете министру Шарчевићу, чачански просветари су га подсетили на тачке колективног уговора које нису испуњене према професорима, пре свега на оне које се односе на формирање платних разреда и исплату Светосавских награда.

(„Новости“)

Top