Home >> Образовање,Скандали,Штрајк >> Нови закон и пад подршке прекинули протест у Земуну

  • Коментари су искључени на Нови закон и пад подршке прекинули протест у Земуну
Нови закон и пад подршке прекинули протест у Земуну

Протест обустављен договором бившег директора и представника Владе

У разговору за БИРН, разрешени директор Мирољуб Мосуровић објашњава да је дан уочи састанка са представницима Министарства просвете и Градског секретаријата за образовање на којем је донета одлука о прекиду протеста, забележено смањење броја родитеља који су за то да деца и даље не иду на наставу.

„Проценат родитеља који подржавају протест пао је са 85 на 56 одсто, и то не зато што родитељи не подржавају протест, него зато што не знају шта ће са децом. Није вам проблем чак ни то што дете не учи, него физички боравак деце, и тако већ 27 дана. Тај дан (у среду 27. септембра) је било 56 одсто, за два дана би било 38“.

Мосуровић објашњава да су неки родитељи предлагали да деца крену на наставу, а да родитељи и наставници наставе са протестима, али да је он мислио да од тога нема ништа.

„Ја разумем родитеље, али и даље се окупљати, а стање у школи нормално, то нема никаквог ефекта“, сматра Мосуровић.

Друга ствар која је условила овакво решење јесте то што је тог дана изгласан Закон о образовању. Мосуровић каже да по том закону, министар има право да поставља и разрешава без образложења.

„Усвојен је и Закон (о основама образовања) у Скупштини који ступа на снагу 8 дана по објављивању у службеном гласнику. И ми израчунамо, имамо 8 дана, опада нам број родитеља. Нема више окупљања, нема више штрајка, јер то је закон. Према томе, хајде бар нешто да добијемо. Савет родитеља и све колеге договоримо се овако: хајде да ја одем, да спасавамо школу. Ја одем, ја сам преговарао и ја кажем у реду, ја ћу да одем, али не може министров човек да буде в.д. директора, него ће њега колектив да бира, и не може министров Школски одбор који је он поставио. И они то прихвате. То је цела истина“, каже Мосуровић.

Бивши директор сматра да је једини циљ Министарства био склонити га са челне позиције школе.

Састанку су присуствовали Весна Недељковић и Славица Јашић из Министарства, и Славко Гак из Градског секретаријата за образовање.

„И ово да вам кажем, они су дошли на наш позив. Састанак је трајао цео дан. Ми смо имали три услова: да ја останем до решења суда. Међутим, одмах ми је речено да то не долази у обзир и довиђења. Дакле, циљ је био да се ја склоним и то је то“, каже Мосуровић за БИРН.

Мосуровић каже да је на разговору у вези са реализацијом договора постигнутог у среду увече, у Министарству просвете у петак 29. сетпембта 2017. године било троје колега које је предложио колектив. Требало је договорити поништавање одлуке о постављењу в.д. директора Милоша Гачића и да за новог в.д. директора буде постављен Зденко Тошић, професор историје, који је добио највише гласова колектива школе.

Такође, када је реч о Школском одбору родитељи су предложили своја три члана, школа своја три и локална заједница даје три члана.

„Ми смо то већ урадили и сада се чека седница Скупштине града која треба да све то верификује“, објашњава Мосуровић.
Нови в.д. директор по закону, то може остати најдуже 6 месеци до када би требало да буде расписан и окончан конкурс за новог директора школе.

Представници министартва просвете и градског секретаријата нису били спремни да за БИРН коментаришу постигнути договор упркос првобитној најави да ће то учинити.

Мирољуб Мосуровић, који има још две године до пензије, каже да неће поново конкурисати за директора школе, а након 11 година обављања овог посла, сад одлази на листу „технолошки вишак“, одакле ће чекати да се у некој школи укаже потреба за наставником физичког.

После свега што се догађало у „Милетићу“, сматра да су протести имали смисла и да ће имати позитивног ефекта на будуће одлуке надлежних институција, иако је циљ, како он каже, постигнут његовим одласком са места директора те школе.

„Мислим да хоће, да ће имати ефекта, јер ово је некоме порука да не може да ради шта хоће. Ајде да кажемо да је у овом случају постигнут компромис, јер нешто што су замислили, пролонгирано је за 6 месеци“, закључује Мосуровић.

НАПОМЕНА: После објављивања ове вести из Министарства просвете стигао је комантар који потписује Тања Крстонијевић, саветница министра за сарадњу са медијима: „У складу са договором колектив школе је предложио три кандидата за место ВД директора. Данас (петак 29. септембар) обављени су разговори са њима. Након што министар донесе одлуку ко ће од њих обављати функцију ВД директора и он буде именован, стећи ће се услови за редовну процедуру избора школског одбора. У међувремену, део школског одбора биће три члана које је делегирао колектив школе.“

(www.javno.rs)

Top