Home >> Образовање,Реформа,Слајдер >> НОВИ ЗАКОН: Ево које су казне за родитеље и ученике

  • Коментари су искључени на НОВИ ЗАКОН: Ево које су казне за родитеље и ученике
НОВИ ЗАКОН:  Ево које су казне за родитеље и ученике

Одржана јавна расправа о Нацрту закона о образовању

Јавна расправа о Нацрту закона о основама система образовања и васпитања завршена трибином у Београду уз учешће директора школа, наставника, стручних сарадника, представника СПЦ. Министар Младен Шарчевић рекао је да ће сви конструктивни предлози добијени током јавне расправе бити усвојени, саопштено је из Министарства просвете науке и технолошког развоја.

Он је казао да су постигнути основни циљеви – повећање квалитета образовања, а потом и повећање ефикасности и аутономије установа доакадемског образовања, наравно, уз остварене резултате.

Нацрт закона о основама система образовања и васпитања представили су помоћник министра за правне послове Александар Марковић и члан радне групе Биљана Лајовић.
Неке од новина на које је на скупу указао помоћник министра за правне послове Александар Марковић јесу увођење нове забране понашања којом се вређа достојанство и углед школе. Новина је и да Национални просветни савет и Савет за стручно образовање имају мање чланова, именује их Влада Србије, и да имају саветодавну улогу.

Како је додао, новине су увођење суспензија лиценце за наставнике, формирање новог родитељског тела, Општинског савета родитеља, могућност да финансијски, правни и административни послови буду поверени заједничкој служби за више школа, или на нивоу локалне самоуправе, да директору мирује радни однос док је на функцији, да је разрешење обавезно када директор наврши 65 година живота, да га именује и разрешава министар, а уводи се јединствени образовни број ученика.

Биљана Лајовић из министарства рекла је да је законом јасно дефинисано да школа може да реагује када родитељ не испуњава своју дужност и да родитељи сносе одговорност за материјалну штету коју учини њихово дете.

Школа 2– Нацртом је прецизно дефинисан васпитно дисциплински поступак и као мера се предвиђа друштвено-корисни и хуманитарни рад за ученике, уз поштовање њихових година и достојанства – рекла је она.

Према ранијим изјавама, казне за малтретирање вршњака у школи, нарушавање угледа и части другог ученика или наставника нацрт Закона о основама система образовања и васпитања предвиђа новчане казне од 30.000 до 100.000 динара. За теже прекршаје детета у школи, као што су уништавање и крађа имовине, преправљање или дописивање података у евиденцију коју води школа, закон за родитеље предвиђа прекршајну или кривичну одговорност.

Употреба алкохола, дувана, наркотика, уношење оружја у школу или употреба мобилних телефона којим се угрожавају права других ученика или у сврху преваре приликом оцењивања, такође су дефинисани као тежа повреда обавеза.

Занимивљиво је да су по први пут предвиђене новчане казне и за секретаре школа који не буду савесно обављали свој посао – од 5.000 до 100.000 динара. Министар просвете Младен Шарчевић раније је рекао да ће секретари школа бити кажњавани уколико, као правници, не упозоре директоре „да не срљају у судске спорове за које се унапред зна да ће бити изгубљени“. Такође, министар је најавио и пројекат велике матуре која ће заменити пријемни за упис на факултете.

Прва генерација која ће полагати велику матуру су ђаци садашњег осмог разреда, а садашња друга година средње школе биће прва у пилот пројекту. То би требало да олакша ђацима припрему за упис на факултет, а родитељима уштеди новац.

Оно што се најчешће помињало у јавности и са чим се родитељи, а и деца већ упознати је увођење информатике као обавезног предмета од петог разреда, док веронука и грађанско остају изборни.

(Мондо)

Top