Home >> Образовање >> Нова шанса „вечитим“ студентима

  • Коментари су искључени на Нова шанса „вечитим“ студентима
Нова шанса „вечитим“ студентима

Шарчевић: Ово им је последња шанса, догодине се њима нећемо бавити

„Вечити“ студенти добиће још једну шансу! Иако је најављивано да ће последњи термин до кога морају да положе испите које “вуку” годинама бити крај септембра, одлучено је да се тај рок продужи.

Министарство просвете покренуло је процедуру у вези са изменама Закона о високом образовању како би се студентима који студирају по старим програмима пролонгирао рок за завршетак студија. Министар Младен Шарчевић је поручио да је ово последња шанса за академце, јер се ресорно министарство идуће године неће бавити овим питањем.

min

Пре покретања процедуре министар се консултовао са приватним и државним универзитетима и факултетима, као и са представницима студената. Студентска удружења подржала су колеге. Али са факултетима није било лако, јер су многи били против. Више од 60 одсто је, ипак, подржало предлог ресорног министарства.

– Као члан академске заједнице, нисам за продужење рока, али сам покренуо процедуру, јер од тога зависи будућност великог броја младих људи – изјавио је Шарчевић и додао да се рок продужава у циљу повећања броја академских грађана.

Радивоје Митровић, декан Машинског факултета, каже да је из Министарства стигао допис да се факултет изјасни и да одлука није била лака, јер су неке катедре биле апсолутно против тога да се “вечитим” студентима још једном изађе у сусрет. Одлучили су, ипак, да их подрже.

– Наш циљ је да их мотивишемо да заврше и помоћи ћемо им у томе – каже Митровић. – Мислим пре свега на студенте којима је остало још неколико испита до краја и који се труде да стигну до дипломе. Требало би да се на сваком факултету утврди где су тачке нагомилавања и да се обрати пажња где се посустаје.

Процењује се да од оних који су уписали студије пре “Болоње”, а који нису стигли до дипломског има више од 12.000.

Разлика само у новцу

Између старих и нових програма на појединим факултетима нема разлике осим у новцу. Јер, прелазак на нови програм “старе” студенте коштао би и више од 150.000 динара. Плаћали би нови упис, признавање испита и слушање и полагање разлике испита.

Декан Економског факултета, Бранислав Боричић, каже да продужетак његовим студентима не значи много, јер се код њих нови програми апсолутно поклапају са старим.

Радна група за „Болоњу“

Министарство просвете ће предложити да се студенти који су у текућој школској години остварили 48 ЕСБП рангирају у оквиру квоте за финансирање из буџета у школској 2016/2017. години. У најскорије време ће бити формирати посебна радна група коју ће чинити представници факултета, студената и ресорног министарства, а која ће пратити процес преласка са старих на нове студијске програме, као и процес оптерећења студената који студирају по “Болоњи”.

(„Новости“)

Top