Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Нећемо помоћ! Нисмо просјаци!

necemo

 

Саопштење ФБГ за медије

Премијер се дубоко огрешио о српско образовање

 

Нећемо помоћ! Нисмо просјаци!

 

Форум београдских гимназија позива Владу Републике Србије да повуче одлуку о исплати помоћи просветним радницима у износу од 7.000 динара.

Премијер Александар Вучић се дубоко огрешио о српско образовање тиме што је прво понудио несрећни износ од 6.000 динара, а затим за 1.000 динара „повисио“ своју „понуду“. Свом политичком маркетингу премијер је додао и сасвим нетачну тврдњу „да су синдикати толико и тражили“ и тиме целој јавности просветаре приказао као просјаке који не траже много, па им много не треба ни дати.

 

Права истина

 

Права је истина да Влада РС са синдикатима има потписан споразум у коме се, између осталог, обавезала да запосленима у овој години, на име побољшања материјалног положаја, исплати  „до износа једне плате“.

 

Зашто нећемо помоћ

 

Поред тога што би представљала крајње понижење за просветне раднике, ова помоћ би штетно деловала у јавности, која већ годинама има све негативнији став према нашем образовању. Сама вест да ће учитељи и наставници наше деце добити помоћ равну најбеднијој социјали, свешће просвету на ниво просјака којем треба уделити цркавицу, а „велике донаторе“ ће поштедети великих издвајања.

 

Позив на штрајк

 

У случају да Влада РС и даље буде најављивала исплату помоћи,  ФБГ позива све колеге у школама Србије да одбију да приме помоћ, а све синдикате просвете у Србији на потпуни штрајк.

ФБГ сматра да Влада РС, уместо што проналази нове и нове начине да вређа професоре, треба хитно да се посвети испуњењу својих обавеза, које је са синдикатима просвете потписала у Споразуму о мирном решавању спорова, после чега је прекинут најдужи штрајк у историји српске просвете.

У том споразуму, Влада се обавезала да ће до 1. јануара 2016. године ублажити катастрофалан материјални положај запослених у просвети. Иако су синдикати тврдили да је то немогуће, Влада је уверавала синдикате и потписала да ће до 1. јануара 2016. године бити успостављени платни разреди, на основу којих би просвета знатно поправила свој положај.

Данас је већ свима јасно да платни разреди представљају утопију, бар у оном изворном смислу (да иста квалификација и одговорност у свим јавним делатностима доноси приближно исту зараду). Више од тога, план реализације платних разреда је потпуно пропао, јер га не желе многе јавне делатности које су, штитећи своје добре плате, већ успеле да буду изузете.

 

Окренути се трајним решењима у просвети

 

Боље је данас бацити помоћ, а окренути се трајним решењима проблема зарада у просвети.

Запослени у основним и средњим школама су почетком 2009, после једног штрајка, остварили 30% већу зараду од просека у Републици, а данас имају 15% мању. Да је однос плата из 2009. остао исти, професор би данас имао плату 57.000, уместо 38.000 динара и не би му била потребна никаква помоћ.

 

Инфо: Миодраг Сокић

Председница ФБГ: Милица Миленовић

3Comments

 1. Bane каже:

  За раѕмишљање: да се од новца који ће нам (чини ми се у сваком случају) бити уплаћен и од оних 4% формирамо наменски штрајкачки фонд (који никада и нисмо имали…)
  Некако ми се чини да би то требало брѕо радити…

 2. Lik iz nemog filma каже:

  Drage kolege ovo nece uspeti dokle god postoje unije,forumi udruzenja….SAMO prosvetna komora Srbije koja bi sve nas objedinila i obavezala da delujemo zajedno molgla bi eventualno da izbori neki status priblizan dostojanstvenom tretmanu.Dokle god nam sindikalisti kroje kapu stradacemo uvek i padati sve nize…

 3. Vladan Božović каже:

  Apsolutno se slažem. Obratite pažnju da ova svinjarija od 4%, treba da počne od nove godine što znači da od one farse sa platnim razredima nema ništa, o čemu sam pisao u više navrata u proteklih godinu dana. Ponoviću još jednom. Kori Udovički je jedna potpuno bezvredna i nesposobna osoba da bilo šta pametno uradi, kao uostalom i kompletna vlada. Vučić ih drži kao ovce na poljani, ako mu zatreba vuna….biće šišanja.

Top