Home >> Друштво >> Научници опет стрепе за плате

  • Коментари су искључени на Научници опет стрепе за плате
Научници опет стрепе за плате

Истраживаче поново чека неизвесност око расписивања конкурса за финансирање. Иза затворених врата кују се нови планови за плаћање научног рада

Научници ће, по свему судећи, поново стрепети за своје плате. Млади истраживачи, у исто време, мораће још да „греју резервну клупу“, чекајући нови циклус финансирања, како би могли да буду укључени у пројекте. Све и када би данас био расписан конкурс за финансирање новог циклуса истраживања, процењује се, не би могао да буде завршен до Нове године. Тада истиче рок који је Влада Србије продужила научницима, након скандала са обарањем конкурса који је на владу отишао са потписом бившег ресорног министра Срђана Вербића.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић у првом интервјуу „Новостима“, непосредно након именовања, изјавио је да очекује расписивање конкурса у другој половини септембра или почетком октобра. Нагласио је да ће сачекати формирање Националног савета за науку. Дошао је октобар, али до данас нити је влада формирала Савет, нити је расписан конкурс.

– Чекаћемо формирање Савета за науку – једини је одговор који су „Новости“ успеле да добију од ресорног министарства.

Иначе, Савет треба да формира Влада. А актуелни циклус истраживања требало је да буде завршен још 2014.

Нови планови

У исто време, иза затворених врата, кују се нови планови за финансирање науке. У оптицају је неколико модела, а још се не зна који ће бити одабран. Једна од опција је да постојећи циклус добије још неколико месеци.

– Није сигурно да ће конкурс ускоро бити објављен. Последње информације имамо од петка, када смо се састали са министром, државним секретаром и помоћником министра – каже за „Новости“ др Ђурђица Јововић, председница Синдиката науке. – Једна од опција је да се циклус продужи и да се за то време спреми институционални модел финансирања, чије увођење је, Стратегијом научног развоја, планирано за 2019. годину. На нивоу владе формирано је тело које се бави израдом акционог плана за институционално финансирање научне заједнице.

Према речима наше саговорнице, пут до институционалног финансирања је дуг, јер ће, између осталог, сваки институт морати да прође међународно и домаће вредновање.

Вечити научници

Др Милован Шуваков, доскорашњи помоћник министра, а сада поново научник у Институту за физику, сматра да би евентуално нерасписивање конкурса показало неспособност ресорног министарства да прати дугорочно стратешко опредељење државе, делујући популистички пред интересним групама. Тако бисмо, каже, баш као што и даље имамо вечите студенте добили и вечите научнике.

– Било која иницијатива да се тренутно стање замрзне на дужи период није добра и директно блокира младе људе да се укључују у пројекте и праве своје пројекте – сматра Шуваков. – Претпостављам да иницијатива потиче од колега којима је остало неколико година до пензије, па им не одговара да их неко пред крај каријере вреднује. У овом моменту је и лош конкурс боље решење од замрзавања.

НОВАЦ И ИНСТИТУЦИЈАМА И ПРОЈЕКТИМА

ИНСТИТУЦИОНАЛНО финансирање је важно и за факултете и за институте и треба га развијати кроз нов законски оквир, али то не сме бити изговор за одлагање конкурса – сматра Шуваков.

Овакав модел значи да би део новца добијале институције, а део би одлазио на конкретне пројекте.

(Новости)

Top