Home >> Образовање,Реформа >> Наставници информатике ће учити са учитељима

  • Коментари су искључени на Наставници информатике ће учити са учитељима
Наставници информатике ће учити са учитељима

Информатику ће предавати мастер учитељи

Учитељски факултет Универзитета у Београду и Педагошки факултет у Јагодини ове године почињу да школују мастер учитеље који ће бити оспособљени за реализацију наставе информатике. Студенти који се образују за мастер учитеље моћи ће кроз изборне предмете и мастер студије да остваре 90 ЕСПБ бодова из информатике и тако стекну довољно знања да би овај предмет предавали у школи.

То значи да ће из информационих технологија морати да положе између 12 и 15 испита, да у школи похађају праксу из информатике и да им то буде област за мастер рад. Ову могућност имаће већ бруцоши који ће у јулу полагати пријемни испит на овим факултетима, а овакав програм постоји већ две године на Учитељском факултету у Врању.

Према речима декана Учитељског факултета у Београду, проф. др Данимира Мандића, од наредне школске године информатика постаје обавезан предмет од петог до осмог разреда, па ће се повећати и потреба за наставницима који га предају.

– На листи звања са којима може да се предаје информатика у школи налазе се углавном инжењерске професије. Али људи који заврше ИТ смер углавном нису мотивисани да раде за плату просветара, јер у привреди могу да зараде неколико пута више. Зато је добро да имамо наставнике педагошке струке, са потребним информатичким знањима, који ће радити са децом – објашњава проф. Мандић. – Наш факултет пријавио се Министарству просвете за програм развоја ИТ сектора, који предвиђа и проширење квота буџетских студената.

Мандић објашњава да Факултету на чијем је челу не треба ни додатна акредитација овог смера, јер и са постојећим програмом, уз одговарајуће изборне наставе, могу да стекну 90 бодова из информатичких предмета. Они ће добијати диплому мастер учитеља, са додатком дипломе у коме ће писати да имају 90 ЕСПБ из информатике и рачунарства.

– Већ имамо наставнике и сараднике за све потребне предмете, кабинете са најсавременијом опремом, као и довољно просторних капацитета – објашњава проф. Мандић. – Ангажоваћемо и неколико наставника са техничких факултета са којима смо и до сада имали одличну сарадњу. Значило би нам само када би Министарство просвете повећало квоту буџетских студената, посебно на мастер студијама. Веома сам захвалан Влади Србије и ресорном министарству, који разумеју значај и форсирају развој ИТ сектора.

Наш саговорник објашњава да за знања која деци треба да се пренесу о информатици наставник не мора да буде инжењер или математичар. Довољно је, каже, да то буду студенти са добрим предзнањима и афинитетима за информатику, да буде спреман да научи нове садржаје усклађене са програмом информатике од петог до осмог разреда и да методички буде оспособљен за рад у старијим разредима основне школе.

Потребно 90 бодова

ОВАЈ програм, напомиње проф. Мандић, биће доступан не само новим студентима, већ и мастер учитељима који већ раде у школама или желе да се запосле као наставници информатике. На Учитељском факултету моћи ће да слушају диференцијалне предмете и стекну потребних 90 бодова из информатике, што је између 12 и 15 испита.

(Новости)

Top