Home >> Синдикат,Штрајк >> Наставља се појединачно деловање синдиката просвете.

  • Форум
  • Коментари су искључени на Наставља се појединачно деловање синдиката просвете.
Наставља се појединачно деловање синдиката просвете.

Неодговорни синдикати просвете

После прошлонедељног састанка са премијерком Аном Брнабић која им је објаснила да су џабе дошли, четири синдиката просвете немају јединствену стратегију

С обзиром да запосленима у основним и средњим школама у септембру прети изгласавање Закона о зарадама у јавној управи који ће на дужи рок „осигурати“ ниске плате у просвети и дерогирати Закон о раду и Посебан колективни уговор за запослене у просвети, овакво понашање четири синдиката просвете је, најблаже речено, неодговорно према професорима и осталим запосленима у српским школама, којих има преко 100 000.

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) је, не консултујући друге синдикате, најавила штрајк упозорења за 1. септембар.

Затим је Синдикат радника у просвети Србије најавио штрајк упозорења за 4. септембар, додуше уз консултацију са синдикатима СОС и Независност.

Очекивала се реакција преостала два синдиката. У понедељак се Независност огласила заказивањем штрајка упозорења за 1. септембар, када је заказан и штрајк УСПРС.

Синдикат образовања Србије (СОС) још се није огласио.

У сваком случају, приметно је да су синдикати просвете нејединствени.

Најављени штрајкови упозорења од једног часа, којима су се министар просвете Шарчевић и премијерка Брнабић слатко насмејали путем медија, показавши колико се плаше „претњи“ синдиката просвете, израз су неодговорности и немоћи синдиката просвете.

(Инфо ФБГ)

Top