Home >> Друштво >> Опет брука: Наш министар се преучио

Коментар ФБГ: „Министар просвете“ др Жарко Обрадовић дозволио је себи да премешта црквене празнике!  Тако ће Свети Сава, први архиепископ и просветитељ српски, морати да се мало помери, како би се извршила препорука министрова. Светосавска академија ће се такође одржати два дана раније. Брука и безобразлук!


7Comments

 1. гром каже:

  Ма! ко хоће дође! ко неће, добро дош’о!

 2. nena каже:

  Sveti sava moze da se obelezi i 25.Januara, ali ne po preporuci ministra koji ni sam ne zna sta govori, vec po savetu svestenika. Ni sama SPC nije sigurna kada je Sveti Sava zaista umro. da ne bi dalje prepricavala tekst prwenosim ga u izvornom obliku
  Свети Сава је умро 12. јануара, и у црквеним књигама тога дана се бележи и спомиње, али се спомен његов чини 14. јануара по старом календару – 27. јануара по новом. Неки мисле да је то стога што је протекло два дана од смрти његове док је глас о смрти стигао у Србију, и да је спомен његов почео да се обавља сваке године оног дана када је глас стигао. Други опет мисле да је свети Сава сахрањен 14. јануара и да му се зато у тај дан чини спомен. Трећи сматрају да је Сава умро у суботу 12. јануара 1236. године, а српска га црква слави 14. јануара зато што, по црквеном уставу, ни један светац не би могао имати самосталне службе у попразништву Богојављења за недељу дана од Богојављења. Да не би оснивач српске православне цркве остао без самосталне службе, српско свештенство је одавно преместило празновање његове успомене од 12. на 14. јануар, то јест првог дана у који, по Богојављењу, може бити самосталне службе. Светог Саву славе и други православни народи, Руси, Бугари, Грци…
  Teks je skinut sa sajta parohije Svetog Save u Njmegenu

  Ono sto sam ja primeteli od kada se ponovo slavi Sveti Sava u skolama je da se oo slavlje pretvorilo u crkveni ritual a o samom znacaju ovog dana upopste se ne pridaje neki znacaj. Umesto da se obelezava kao dan znacajan za srspsko obrazovanje vrse se verski obredi.

 3. nena каже:

  Dosta vise sa ovim crkvenim saopstenjima. Ja nisam zaposlen u crkvi vec u skoli

  • admin каже:

   Имајте разумевања! Наша је обавеза и жеља да у периоду од 25. децембра до 27. јануара посветимо мало више пажње верским темама. То радимо сваке године. Или мислите да то нема везе са образовањем?

 4. profesor каже:

  Mene samo zanima je l neko iz Dveri srBskih uredjuje sajt Foruma beogradskih gimnazija (nekada najelitnijeg građanskog sindikata, beogradskog)?
  Dosta više, bre!!

  Neću nedeljom u školu, kakva slava, kakvi bakrači!?

  • admin каже:

   Значи: Двери = неграђанско / верско, Београд = грађанско /елитно?

  • Душица каже:

   Ко неће у недељу на славу и не мора. И какве то везе има са Дверима? Шта хоћеш да кажеш колега професоре, да људи који не дозвољавају да их мајмунише један препотентни неписмени министар нису грађани? Или шта? Каква је то фундаменталистичко грађанистичка дискриминација? И да ли тај твој „елитизам“ искључује национално? Твој коментар ПРОФЕСОРЕ је безобразан!!!!

Top