Home >> ПКУ >> Накнаде за превоз: Сви синдикати Београда

  • Форум
  • Коментари су искључени на Накнаде за превоз: Сви синдикати Београда

Данас је у Секретаријату за образовање Београда одржан састанак заменице секретара за образовање гђе Драгице Моро са представницима свих београдских синдиката образовања.

Били су присутни следећи синдикати: Форум београдских гимназија, Форум београдских основних школа, Форум средњих стручних школа Београда, „Независност“ Београд, Унија синдиката школа Београда, Синдикат образовања Србије и Синдикат образовања Београда.

Повод за састанак је велико незадовољство наставника Београда, којих има преко 20000, због поступка градских власти којим се запослени у школама и вртићима приморавају да користе градски превоз помоћу Бусплус картица и ускраћује им се право на новчану накнаду за превоз.

Не можемо много рећи о исходу састанка. Било је конструктивних предлога, али нисмо добили никакве гаранције за заједничко решење. У сваком случају, договорено је да Градски секретаријат пошаље синдикатима своје виђење решења овог проблема. Синдикати би се састали током идуће недеље, како би заузели заједнички став по овом питању. Потом би следио још један састанак у Секретаријату, а затим би, по тренутном договору и ако би решење било квалитетно, Секретаријат упутио одговарајући допис директорима школа.

Оцена Форума београдских гимназија данашњег састанка:

  • Добро је што су састанку присуствовали сви синдикати Београда
  • Сви синдикати немају потпуно исте ставове, па је на нама да се хитно договоримо и ускладимо
  • Рашчишћена је лажна дилема коју је изазвао ранији допис Секретаријата школама и која је изазвала револт синдиката: Град Београд није послодавац београдским наставницима, него њихов директор школе!
  • Постоји декларативна спремност да се неком проценту запослених исплати накнада у новцу, али остаје нејасно да ли ће одговарајуће категорије запослених које буду понудили синдикати бити прихваћене од стране градских власти.
У сваком случају, желимо да верујемо да је ово добар почетак.
Top