Home >> Упис >> Најпопуларније гимназије не гарантују најквалитетнију наставу
Најпопуларније гимназије не гарантују најквалитетнију наставу

Најтраженије београдске гимназије не гарантују нужно најквалитетнију наставу, тврди Александар Марков председник Форума београдских гимназија.  Прва, Трећа и Четрнаеста су најтраженије гимназије у Београду, док су међу средњим стручним школама „ин“ Електротехничка школа „Никола Тесла“, Фармацеутско-физиотерапеутска и медицинске.

Према прошлогодишњој анализи, за упис на образовне профиле из области информационих технологија и за физиотерапеуте било је потребно више бодова него за гимназију. Очекује се да тако буде и током овогодишњег уписа.

 

Како истиче Александар Марков, председник Форума београдских гимназија, у престоници се не смањује интересовање за ове школе. У унутрашњости је, додаје, другачија ситуација, јер деца уписују школе које их оспособљавају да почну да раде одмах по завршетку, и додаје:

– То што су ове гимназије најтраженије, не мора да значи и да је настава у њима најквалитетнија – каже Марков. – Те школе су, једноставно речено, „у тренду“ и ђацима је важно да кажу да иду у гимназију која је „ин“. Деца из унутрашњости гледају да почну да раде, јер је за породице велики трошак и одлазак на студије у веће градове, што је неминовно после гиманзије.

Према речима Бранка Суботића, директора ЕТШ „Никола Тесла“, профил електротехничар информационих технологија је на врху интересовања, а ученици који уписују овај образовни профил имају и више од 100 поена, због награда које се додатно бодују. Последњи, изнад црте, прошле године је имао 96,75 бодова. Он истиче да је реч о занимању са којим се може запослити одмах по матурирању, а фирме стално од школе траже ове кадрове.

– За поједине образовне профиле код нас је потребно више поена него за гимназију, па су се будуће педијатријске сестре уписивале са 97,03 поена – каже Нада Трифковић, директорка Медицинске школе „Београд“. – Очекујемо да ће и ове године бити велики притисак, а, због одласка у иностранство, реално је да ускоро и у нашој земљи буде дефицит ових кадрова.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Top