Home >> Друштво >> На усавршавање у ЕУ убудуће и васпитачи, учитељи, наставници…

  • Коментари су искључени на На усавршавање у ЕУ убудуће и васпитачи, учитељи, наставници…
На усавршавање у ЕУ убудуће и васпитачи, учитељи, наставници…

Еразмус плус расписао конкурс за пројекте образовних установа

На усавршавање у иностранство убудуће ће моћи да иду васпитачи из вртића, учитељи, наставници, педагози, психолози из школа – довољно је само да образовне установе у којима раде спреме конкурсне пријаве за програм ЕУ Еразмус плус.
Заменица управитељке Фондације Темпус Софија Дукић, која спроводи програм у Србији, рекла је да предшколске установе, основне и средње школе, установе за образовање одраслих могу да пријаве пројекте за студијске боравке запослених у одговарајућим институцијама у ЕУ зарад стручног усавршавања.

– Овакве пројектне пријаве ће се подносити Фондацији Темпус. Предшколске установе, школе до сада нису имали прилику да пошаљу запослене на размену зарад стручног усавршавања у иностранству – каже Дукићева.

Она је појаснила да је конкурс расписан у четвртак , 20. октобра, за целу Европу и да ће трајати до фебруара наредне године, тако да установе имају довољно времена да се припреме и поднесу конкурсну документацију. Неопходно је само да пројекат којим аплицирају на конкурс раде у партнерству са школом или неком другом образовном установом из ЕУ.

– Школа из Србије конкурише Фондацији Темпус, а у фази пријаве наводе како су планиране активности у оквиру пројекта релевантне за појединце и организацију у целини и како утичу на квалитет наставе и учења и ко им је партнер из ЕУ- школа или нека друга организација која се бави стручним образовањем и обукама – нагласила је Дукићева.

По први пут организације и институције из Србије које се баве мобилношћу младих и неформалним образовањем могу да директно пријаве пројекте мобилности младих заједно са партнерима из Европе. Пројекти ће омогућити младима из Србије да стекну нове вештине, волонтирају у другим земљама, упознају нове културе и буду домаћини вршњацима из других земаља.

Сви заинтересовани за Еразмус плус програм Европске уније који спроводи Фондација Темпус детаљне информације могу добити од 24. до 28 .октобра у оквиру Еразмус плус недеље.

Информативни дан о могућностима за високо образовање, предвиђен је за 26. октобар у Ректорату Универзитета у Београду од 10 до 17 сати. О могућностима за опште, стручно и образовање одраслих, информације се могу добити 27.октобра у Палати Србија од 10 до 17 сати. О могућностима за мобилност младих, информације се могу добити 28. октобра у Задужбини Илије М. Коларца од 10 до 17 сати.

(Блиц/Танјуг)

Top