Home >> Образовање,Реформа,Упис >> На факултет и после трогодишње школе

На факултет и после трогодишње школе

Ученици који уписују средње школе по дуалном систему образовања и који се спремају за рад, могу, уколико се у међувремену предомисле, да наставе школовање и упишу факултете.

„Ученици који заврше трећи степен могу да конкуришу на било који факултет уколико претходно положе општу матуру. Право на полагање опште матуре стичу се након положеног заврсног испита”, речено је Танјугу у Министарству просвете.

Дуални систем образовања успешно се примењује у многим западним земљама попут Немачке, а идеја је да ученици након завршетка средње школе почну да раде.

У Министарству просвете напомињу да ученици који заврше трогодишње средње школе по дуалном систему образовања имају ограничење да не могу да полажу општу матуру у наредних годину дана од завршетка средње школе.

„Ово је заштитна мера да би покушали да на тржишту рада буду ангажовани. Такође, не могу приступити полагању опште матуре пре своје генерације која је завршила четворогодишње средње образовање”, кажу у Министарству.

Саветница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић каже да је 1.832 компаније, мала и средња предузећа заинтересовано да се укључи у програм дуалног образовања.

Предвиђено је да ученици у првој години један дан недељно проведу на пракси у некој од компанија са којом школа и родитељи потпишу уговор, у другој години два дана недељно, док је у трећој години предвиђено да у фирмама проведу три дана на пракси.

Она је, на последњој седници Националног просветног савета, рекла да се иде на то ад се дуално образовање прошири и на факултете.

Ученици који упишу средњу школу по дуалном систему образовања од компанија у које иду на праксу добијаће по 5.000 динара месечно џепарац.

(Танјуг)

Top