Home >> Друштво,Скандали,Штрајк >> Муке наставника: Штрајк глађу због лиценце

  • Коментари су искључени на Муке наставника: Штрајк глађу због лиценце
Муке наставника: Штрајк глађу због лиценце

Наставник из Крагујевца тврди да је невин остао без посла

Петар Благојевић из Крагујевца један је од 46 наставника који су изгубили лиценцу за рад. Због, како каже, лажне оптужбе да је школске 2014/15. године гурнуо ученика, покренут је дисциплински поступак и добио је отказ. Пре првог рочишта, суђења на коме је накнадно доказао да није крив, Министарство просвете трајно му је одузело право да ради у просвети. Верује да му је нанета неправда и због тога ће, најављује, 8. фебруара ступити у штрајк глађу испред Министарства просвете.

Управни суд је пре неколико дана поништио решење Министарства просвете о одузимању лиценце, али одлука још није правоснажна. Основни суд пресудио је у његову корист у спору са ОШ „Јоца Милосављевић“ из Багрдана, коју је тужио због отказа, али га школа није вратила на посао, зато што нема лиценцу. Апелациони суд је првостепену одлуку поништио и вратио на ново суђење.

– Моја кривица је што сам са часа избацио ученика који је био проблематичан, избациван са часова, са ниском оценом из владања.

Грех је што сам га додирнуо и мало погурао да изађе. Чак ми је и педагог помогао да га удаљим са часа, јер није хтео сам да изађе – тврди за „Новости“ Благојевић, иначе наставник техничког образовања и информатике.

– Пријавили су ме полицији, а тужилац је одмах пријаву ученика одбацио као лажну. Али директор је покренуо дисциплински поступак и добио сам отказ. Одмах су послали Министарству просвете захтев да ми се одузме лиценца. Тужио сам школу и добио спор, али лиценца ми је одузета експресно, пре првог рочишта. Принцип је значи – лиценца се одузима на једну клевету директора, без обзира на то шта кажу полиција, тужилац и суд.

У школи у Багрдану Благојевић је радио са 30 одсто фонда, а отказ је убрзо добио и у школи у Лапову, јер је остао без лиценце. Од тада траје његова борба да на суду докаже да је невин и да оствари своје право на рад.

– Суд је пресудио да је решење о отказу незаконито и да ме врате на посао, а школа је одговорила да је то неспроводиво јер немам више лиценцу. А лиценцу немам због њихове лажне оптужбе. То је зачарани круг – тврди овај бивши наставник.

-Забрањено ми је да радим у просвети. Од потпуне пропасти спасло ме је то што имам аутомобил, па су ми добри људи помогли да платим дозволу за таксирање. Док чекам правду и повратак међу ђаке, радим као таксиста – говори Благојевић.

Пре неколико дана Управни суд поништио је решење Министарства просвете о одузимању лиценце, али Благојевић и даље није спокојан. Каже, они и даље имају шансу да донесу ново решење о одузимању, све док се нови поступак против школе, која је одбила да га врати на посао, не заврши. Штрајк глађу је, каже, последња опција, једина која му је остала.

(Новости)

Top