Home >> Друштво >> Мојсиловић: Не, нису „Парови“ и „Фарма“ шокантни!

  • Форум
  • Коментари су искључени на Мојсиловић: Не, нису „Парови“ и „Фарма“ шокантни!
Мојсиловић: Не, нису „Парови“ и „Фарма“ шокантни!

„Не, нису „Парови“ и „Фарма“ шокантни! Шокантно је то што је цела Србија постала ријалити шоу програм, а да то мало ко види“

 

Не, нису „Парови“ и „Фарма“ шокантни! Шокантно је то са којом брзином смо на њих огуглали, са којом брзином се Србија помирила са културним кодом који промовише ово чедо орвеловске забаве, и са којом лакоћом и одушевљењем таблоиди јављају да је она примитивна и зла девојка, по занимању играчица на шипки по вашарима, постала још популарнија и боље плаћена, пошто је избачена из „Парова“.

„Старлети скочила цена“, било је на многим насловним странама и шокантно је да таква промоција моралне наказности никоме није била шокантна! И изгледа да више никоме није необично при помисли да постоје они који би платили да гледају еротски плес девојке која подржава мучко убиство.

Не, нису „Парови“ и „Фарма“ шокантни, иако тај пројекат представља режирано зло, неку врсту тешке моралне заразе која милионском аудиторијуму (!) сваке вечери шаље поруке пред којима би се и Алистер Кроули, писац манифеста сатанизма, застидео – шокантна је блазираност српске јавне сцене која се из хигијенских разлога не бави овим блатом, препуштајући га на вољу обичном нешколованом и незапосленом народу, да у њему нађе забаву. И хумор!?! Рекламиран као најгледанији програм у Србији и шире, овај самопрокламовани „забавно-хумористични“ ријалити са свим својим бестидностима, агресијом, примитивизмом, уз обилату помоћ таблоида. Све је, такорећи, забава и хумор, па чак и објашњење једног од челника те телевизије „да нико данас нема савршену биографију“.

Шокантно је то што је цела Србија постала ријалити шоу програм, а да то мало ко види. Џери Спрингер се испоставља као модел за углед, као нека врста духовног водича за пројекат што горе – то боље. Тамо где је рејтинг најважнији циљ, све је могуће. Озверивање се фантастично исплати. Жене су курве без мозга. Мушкарци су ниткови без муда и школе. Србија је земља у којој ништа не успева тако добро као грозоморност, агресија и недостатак укуса. Ништа не вреди као популарност, а људски живот се мери бројем прегледа на интернету. У међувремену, подсетиће вас на ваш омиљени маргарин, или беби кексе, или попусте у вашем најближем маркету. Додајмо нашем ријалитију и духовну димензију: Раскол у СПЦ и ражаловане владике, а један од њих како преносе таблоиди, изјављује да, мајке ми, није гледао у женске ноге, и да, мајке ми, није крао.

У нашем колективном ријалитију, имали смо стравичну крваву недељу. Седам убијених жена у само 48 часова. Неколико покушаја убистава. Алкохол, лудило, претње, пуцњи, крвници и опроштајна писма. Беда, незапосленост, несигурност, очај, и баш зато живот престаје да буде живот уколико нисмо редовно нахрањени скандалозним, шокантним и ужасним вестима. Кад нема довољно ужаса на насловним странама, има га колико хоћете по друштвеним мрежама, и у коментарима по новинама.

Дакле, нису „Парови“ и „Фарма“ толико шокантни, колико је шокантно да мало ко види политику симболичких дронова, који се непрестано пуштају како би се народ мало „забавио“. Без обзира на то да ли се ради о ријалити програмима, политичким вестима, или личним обрачунима. Медији су постали онај наводни брат Едија Раме, што из потаје са трибина наводи летилицу која ће изазвати хаос, без обзира на то која да је тема у питању. Другим речима, Србија: то је утакмица високог ризика.

Који ће укућанин ријалитија СРБИЈА бити избачен одлуком продукције, а ко гласовима публике, остаје да се види.

(“Новости”)

Top