Home >> Друштво >> Министарство просвете тражи смену Липковског

  • Коментари су искључени на Министарство просвете тражи смену Липковског
Министарство просвете тражи смену Липковског

У Скупштину Србије стигла иницијатива за разрешење председника НПС. Он тврди да је ово освета јер критикује законе који треба да се усвоје

Министарство просвете затражило је од Скупштине Србије да проф. др Александра Липковског смени са места председника Националног просветног савета (НПС). Министарство се жали на кашњење у раду овог тела, а Липковски, за „Новости“, каже да је предлог за његову смену освета због његових личних неслагања и примедби целог НПС на просветне законе који треба да буду усвојени. Ипак, додаје, изненађен је предлогом.

Иницијатива са притужбама на рад Липковског стигла је до скупштинског Одбора за образовање, а његов председник Муамер Зукорлић потврђује да ће се о овом питању расправљати на једној од наредних седница. Да би Липковски био смењен, није довољно да то изгласа само одбор, већ и да предлог подржи већина посланика.

Министар просвете Младен Шарчевић још раније изјављивао је да није задовољан радом НПС, а у министарству незванично кажу да су се одавно стекли услови за смену проф. Липковског. Посебно замерају што НПС није на време дао мишљење о наставним плановима и програмима за мањине. Замерено му је и што НПС није на време гласао о великом броју правилника и других просветних докумената.

Кашњење у доношењу одлука НПС, на које се позива Министарство просвете, последица је, према речима Липковског, тога што Министарство није Савету обезбедило техничке услове за рад.

– Обавеза Министарства просвете била је да нам обезбеди правника, секретара и остале техничке услове, а они то нису урадили на време – каже Липковски. – Прави разлог за моју смену је освета јер нисам подржао Закон о основама система образовања и остале просветне законе који треба да буду усвојени. Закони су лоши и изнео сам десетине примедби.

Муамер Зукорлић каже да још не зна да ли ће гласати за смену Липковског или не.

– Није уобичајено да се било ко код нас смењује. Министарство је навело бројне аргументе, на основу којих имају право за ову иницијативу – каже Зукорлић.

Неизвесна подршка

Липковски је изабран 2015. године, гласовима скупштинске већине окупљене око СНС, иако је био члан „Двери“ а са његовим избором није се слагао тадашњи министар просвете Срђан Вербић. Липковски сматра да би сада, иако се скупштинска већина није променила, могао да буде смењен.

– Ако је то политичка одлука, сигурно ће ме сменити – каже Липковски.

(Новости)

Top