Home >> Образовање >> Министар са репрезентативним синдикатима о вршњачком насиљу. Унија није добила позив за састанак

  • Форум
  • Коментари су искључени на Министар са репрезентативним синдикатима о вршњачком насиљу. Унија није добила позив за састанак
Министар са репрезентативним синдикатима о вршњачком насиљу. Унија није добила позив за састанак

Министар просвете Младен Шарчевић разговарао је са представницима синдиката о унапређењу мера за превентивно и интерветно реаговање на насиље у школама. Унија синдиката просветних радника Србије огласила се данас саопштењем у којем истиче да није позвана на састанак, као и да су састанку присуствовали „подобни“ синдикати.

Како се наводи у саопштењу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, на састанку је речено да је Министарство просвете учинило насиље видљивијим инсистирајући на пријављивању, као и да школе ревносније пријављују насиље, али и друге небезбедне ситуације.

„Министарство је отворено за сарадњу са представницима синдиката у циљу унапређивања мера за превентивно и интерветно реаговање на различите појаве насиља. Заступајући интересе свих запослених, синдикати заједно са министарством су у обавези да раде на оснаживању професионалне улоге наставника и стручних сарадника“, истакао је Шарчевић.
Како би се постигла пуна заштита од насиља неопходно је да сви поступају у складу са својим обавезама како колективно, али и индивидуално, јер је, наводи се у саопштењу, вршњачко насиље комплексан психолошки и друштвени феномен који се не може успешно и дугорочно решавати без интерсекторске сарадње и доследне примене прописа.

„Неопходна је сарадња образовног система, система социјалне заштите, здравственог система, полиције и тужилаштва. Наш задатак је да утичемо на родитеље да буду одговорни као и да им пружимо подршку у примени адекватних васпитних стилова. Подршку породици морају да пруже и обезбеде и други системи. Законом о основама система образовања и васпитања прописана је одговорност родитеља за сарадњу са школом, али и казнене одредбе уколико та сарадња изостане“, нагласио је Шарчевић.

Оценио је да је један од важних пројеката једносменска настава, додајући да у овом тренутку у 300 објеката у којима деца бораве до 17 часова постоји могућност различитих садржаја као што је ђачка задруга, спорт, култура.

„Уколико се деци понуди учешће у разноврсним квалитетним активностима ви истовремено каналишете њихово понашање и превенирате појаву насилног, агресивног и ризичног понашања“, наводи Шарчевић.

Министар се састао са представницима Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) и ГСПРС Независност, који су, наводи се у саопштењу, подржали иницијативу да се поштују закони, оснажи рад педагога и псхолога, тимова за заштиту као и секретара школе, али и општинских савета родитеља и препознавање њихове улоге као кључне у превенцији насиља и креирању безбедне средине за учење и развој ученика.

На састанку је речено да је директор школе најодговорнија особа, која се стара о реализацији годишњег плана рада, чији је саставни део и програм заштите од насиља.

Значајну подршку, али и контролу рада установа, обезбеђују просветни саветници и просветни инспектори, наводи се у саопштењу, и додаје да је од школске 2019/20 ангажовано 74 спољних сарадника за заштиту од насиља.

Министарство подсећа да је од 2011. увело СОС телефон за пријаву насиља у школама, који је намењен деци/ученицима, родитељима, запосленима у образовним установама, као и онима којима је потребна додатна помоћ у решавању проблема насиља и онима који се на различите начине баве питањем превенције насиља.

На састанку је истакнута и улога медија и додато да уместо сензационалистичког извештавања о појединачним ситуацијама у којима се често не води рачуна о заштити информација о малолетницима и приватности, медији могу бити значајан ресурс у спровођењу превентивних кампања, едукацији шире јавности и васпитног утицаја на младе квалитетном понудом образових програма и емисија.

„Директор школе најодговорнија особа“

Вршњачко насиље није у порасту у школама Србије већ се може говорити о његовој већој видљивости и препознавању јер школе ревносније пријављују такве и друге ризичне ситуације, оцењено је данас на састанку министра просвете Младена Шарчевића са представницима синдиката, посвећеном унапређењу мера за спречавање вршњачког насиља.

Како је саопштено из Министарства просвете, учесници састанка су оценили да је добром организацијом образовно-васпитног рада могућа превенција многобројних ситуација а да је директор школе „најодговорнија особа, која се стара о реализацији годишњег плана рада, и чији је саставни део годишњи програм заштите од насиља“.

Оцењено је да је вршњачко насиље „комплексан психолошки и друштвени феномен који се не може успешно и дугорочно решавати без интерсекторске сарадње и доследне примене прописа“.

„Неопходна је сарадња образовног система, система социјалне заштите, здравственог система, полиције и тужилаштва. Наш задатак је да утичемо на родитеље да буду одговорни као и да им пружимо подршку у примени адекватних васпитних стилова. Подршку породици морају да пруже и обезбеде и други системи. Законом о основама система образовања и васпитања прописана је одговорност родитеља за сарадњу са школом, али и казнене одредбе уколико та сарадња изостане“, навео је министар просвете.

Шарчевић је додао да је један од важних пројеката у тој области увођење једносменске наставе, наводећи да у 300 објеката у којима деца тренутно бораве до 17 часова, постоји могућност различитих садржаја попут ђачке задруге, спорта, културе.

Извор: Б92

Унија се данас огласила саопштењем у којем истиче да њени представници нису позвани на састанак, те да су састанку присуствовали представници „подобних синдиката“. 

Унија синдиката просветних радника Србије претпоставља да министар
просвете, Младен Шарчевић, синдикате просвете дели на оне које воли да види и
онај који не зове на разговор.

Данас се поносимо тиме што смо једини од свих синдиката указали на пораст
насиља у школама, а једини нисмо удостојени позива на састанак у Министарство
просвете, баш о тој теми.

Наш 21 позив, у претходних 14 месеци, није био довољан, па верујемо да
министра Шарчевића ни не занима, како насиље у школама, тако ни проблеми о
којима смо претходно желели да разговарамо.
Сећамо се и ранијих покушаја овог министра да омаловажи наше акције.
Свакако нећемо почети да климамо главом као да је све у реду. Има ко ће то
радити.

Наставићемо овако, звао нас министар или не.
На крају крајева, познато је да су у Србији министри пролазна категорија, а
ми трајемо више од 20 година.

Фото: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Top