Home >> Друштво >> Министар просвете подржао Параду поноса

„Курир“: Министар просвете подржао Параду поноса!

Обрадовић је навео да је пре неколико година лично био на протестном маршу у знак подршке тој популацији.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић изјавио је у среду да нема ништа против одржавања „Параде поноса“.

Он је истакао да сваки човек има право да искаже своје посебности, какве год да су. Обрадовић је навео да је пре неколико година лично био на протестном маршу у знак подршке тој популацији, и додао да, међутим, није чуо за декларацију против хомофобије, за коју организатори београдске „Параде“ желе да буде усвојена у Скупштини.

Уколико је усвајање било ког документа у Народној скупштини у том правцу, ја то подржавам, рекао је Обрадовић.

Организациони одбор „Београд прајд 2012“ најавио је да ће овогодишња „парада поноса“ бити одржана 6. октобра у Београду.

У исто време скуп у Београду најавили су и ратни ветерани, али кажу да немају намеру да ометају геј скуп.

Миле Милошевић, председник Савеза ратних ветерана, објаснио је за Б92 да је тај савез одабрао исти датум како би искористили велику медијску пажњу. Такође, нагласио је и да назив „Парада срама“ не треба доводити у везу с припадницима геј популације, већ с тешким положајем ратних ветерана.

„Једноставно, хоћемо да скренемо пажњу јавности на проблеме ветерана, ратних војних инвалида и породица палих бораца. То је највећа популација у Србији која броји преко 5.000 чланова и о њима нико не брине. Држава се понаша као да рата није било и ми ни дан-данас немамо законе у вези тога“, каже он.

Упитан зашто је скуп ветерана заказан баш 6. октобра, односно истог дана кад и „Београд прајд 2012“, Милошевић је рекао: „Сматрамо да ће тада бити велика медијска пажња поводом Параде поноса и желимо да је искористимо и скренемо пажњу на неке наше циљеве. Нећемо правити никакве сметње њиховој Паради. Они имају своја права и боре се за њих, а ми с тим немамо никакве везе“.

Top