Home >> Синдикат,Штрајк >> Министар просвете обећао посао за штрајкаче глађу

  • Форум
  • Коментари су искључени на Министар просвете обећао посао за штрајкаче глађу
Министар просвете обећао посао за штрајкаче глађу

Штрајк глађу почиње у суботу 13. маја у 12 часова, испред Министарства просвете у Немањиној улици, у Парку Мањеж

На захтев Форума београдских гимназија, министар просвете Младен Шарчевић примио је његове представнике

Тема састанка је био апел ФБГ да се реше случајеви колега професора Живадина Дисића из Ниша и Петра Благојевића из Крагујевца. Они су, у вешто изрежираним дисциплинским поступцима, оптужени за дискриминацију деце и, на основу тога, изгубили и посао и лиценцу за рад. Од тада, већ годинама, они живе без средстава за живот.

ФБГ је инсистирао да се колегама, којима је Министарство просвете, науке и технолошког развоја пре три месеца вратило претходно одузете лиценце, хитно обезбеди посао на одређено време.

Тиме би се спречиле и далекосежније последице, јер је здравствено стање колега јако забрињавајуће.

Благојевић је лечен од малигне болести, а Дисић је срчани болесник, па се поставља питање колико би штрајк глађу, ако би потрајао, утицао на њихово здравље.

Министар је обећао да ће се колегама обезбедити рад на одређено време до окончања редовних судских поступака које су они повели против својих школа.

Живадин Дисић и Петар Благојевић су одлучили да поново ступе у штрајк глађу, од суботе 13. маја 2017. године, у парку Мањеж, испред зграде Министарства просвете у Немањиној улици.

Они су и у фебруару ове године штрајковали глађу испред зграде Владе РС, тражећи да им се врате неправедно одузете лиценце за рад. ФБГ им је и тада пружио подршку.

Међутим, ни три месеца пошто им је министар просвете Младен Шарчевић вратио лиценце за рад и тиме, бар наизглед, решио проблем колега, које су четири дана штрајковале глађу, Живадин Дисић и Петар Благојевић не могу да остваре Уставом загарантовано право на рад.

Форум београдских гимназија ће подржати штрајк Живадина Дисића и Петра Благојевића. Осим тога, Форум ће колегама пружити правну подршку због кршења основних људских права.

(ФБГ)

Top