Home >> Синдикат >> Минимална плата већа за 1.440 динара?

Минимална плата већа за 1.440 динара?

 

Минимална плата већа за 1.440 динара?

 

Минимална цена радног сата могла би, уместо тренутних 121 динар, да буде око 130 динара, будући да је Влада Србије спремна да подржи повећање минималца негде „на средини“ између захтева синдиката и предлога послодаваца, незванично сазнаје Тањуг.
Тренутна минимална плата у Србији износи 21.050 динара. Уколико дође до повећања минималне цене радног сата за девет динара, то практично значи да ће минималац скочити за нешто мање од 1.500 динара на месечном нивоу.

Прецизније, ако током једног месеца имате најмање 20 радних дана, са стандардним радним временом од осам сати, односно укупно 160 радних сати месечно, повећање плате би могло да износи око – 1.440 динара.

Влада је, судећи према најави премијера Александра Вучића током представљања експозеа, спремна на овај корак.

Он је тада најавио да ће до повећања доћи, али није прецизирао цифру за коју се влада залаже, истичући да се с том цифром неће излазити пре социјалног дијалога у оквиру СЕС-а.

„Колико ће повећање бити, зависи добрим делом од владе, али прво да видимо колико могу да се договоре послодавци и синдикати, па ћемо и ми изаћи с предлогом“, рекао је Вучић.

Премијер је нагласио да то свеједно није лака одлука.

Између 230.000 и 250.000 грађана је, према неким проценама, на минималцу, док синдикати процењују да је оних чије су плате законски најмање – око 300.000.
Синдикат тражи да се минимална цена рада повећа на 140 динара по сату, док су послодавци спремни да са тренутних 121 динар подигну цену на 123 -124 динара.
 

Како ће то утицати на буџет?

 

Синдикати истовремено тврде да ће повећање минималне зараде повећати директно и приходе буџета, будући да ће порези и доприноси бити обрачунавани на веће износе плата, те да неће бити део сиве зоне, већ легалних токова. То би, како наводе, могло да погура и потрошњу.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је у изјави Тањугу да би за раднике чије су плате законски минималне повећање у износу који Тањуг незванично сазнаје био квалитетан помак.

Он је подсетио да последње две године није било повећања, а прошле године је тек враћано оно што је због фискалне консолидације од плата смањено.

„Већи минималац значи и веће доприносе, више ће бити новца за ПИО Фонд и РФЗО. То ће бити помак и за привреду Србије“, каже Орбовић.
 

Раст плата?

 

Према незваничним информацијама, такође, очекује се да ће и просечна плата у наредном периоду да расте, те да ће до краја године достићи око 415 евра, у другом тромесечју наредне године биће већ на око 450 евра, а у 2018, према очекивањима, просечна плата у Србији достићи ће – 500 евра.

(“Блиц”)

Top