Home >> Друштво >> Минималац: Ко бајаги социјални дијалог

Минималац: Ко бајаги социјални дијалог

 

КОМЕНТАР ФБГ: Мало-мало, па наша два „угледна“ гранска синдикалца (чија се месечна примања крећу до једне годишње минималне плате) седну са послодавцима и владом да преговарају о минималној цени рада. Ту се онда они нешто договоре и то је, ој народе мој, „социјални дијалог“ на највишем нивоу.

А затим се два гранска синдиката покупе у своје канцеларије и чекају да им држава, на име награде за успешно одиграни социјални дијалог, уплати одговарајућа милионска средства за путовања, конгресе, отплату кредита, стимулације, радничке спортске игре, јелечкиње-барјачкиње, штатигајазнам… 

На крају ове државно-синдикалне фарсе, „угледни“ „Блиц“ сазнаје „од свог поузданог извора“:

 

(„Блиц“): САЗНАЈЕМО

 

Влада нуди минималац већи за 1.044 динара

 

Влада нуди минималац већи за 1.044 динара, послодавци скоро двапут мање
Влада Србије понудила је повећање минималца за 1.044 динара месечно, послодавци за 696 динара, док синдикати траже да минимална зарада буде повећана за 2.436 динара.
Како сазнаје „Блиц, представници Министарства за рад, Уније послодаваца и синдиката састали су се у Немањној 11 и изнели предлоге за повећање минималца који у Србији прима 300.000 запослених.

Уместо 121 динар, колико данас износи минимална цена по радном сату, Влада је понудила повећање на 127 динара. Послодавци су тражили цену од свега 125 динара, док су представници синдиката захтевали да радницима који примају минималац зарада по сату буде повећана за 14 динара, на 135 динара.

Извор „Блица“ каже да на састанку није било оштрих речи између представника државе и радника.

– Створен је утисак да је Влада спремна да још разговара о минималцу и да изнесени предлози нису закуцани.

Следећи састанак очекујемо почетком септрембра, а након тога и седницу Социјално-економског савета, после које би све требало да буде јасније – каже наш саговорник.

(„Блиц“)

Top