Home >> Друштво,Образовање,Упис >> Марковић: Око 3.500 осмака нераспоређено

Марковић: Око 3.500 осмака нераспоређено

 

82 одсто ученика уписало једну од прве три жеље

 

Око 3.500 осмака није тражило да се упише у средње школе, њих деведесетак остало је још нераспоређено и скоро 900 њих полагаће завршни испит у августу, изјавила је данас помоћник министра просвете Снежана Марковић.

„За неке не знамо зашто нису тражили да се упишу, неки су одустали, отишли у иностранство, неки су уписали приватне школе”, рекла је Марковић на РТС-у и додала да се по првој жељи уписало две трећине деце.

Појаснила је да су обично прве три жеље дилема деце, те је њих 82 одсто уписало једну од прве три жеље, што сматра добром статистиком, јер „деца су реално проценила своје жеље и могућности”, док је трогодишње школе ове године уписало око 2.400 ученика више него прошле године.

Најтраженија су постала занимања из области информационих технологија, те техничке школе у том домену постају све популарније, каже помоћница министра и додаје да је велико интересовање и за медицинску школу, али не баш и за гимназију.

„Економске школе благо опадају и интересовање за њих је негде са гимназијама, ниже од ових. Претпостављамо да је то зато што са медицином и информационим технологијама може брже до посла да се дође, а оставља и могућност студирања”, рекла је Марковић.

Говорећи о школама за које нема много интересовања, као и о одељењима где је број ученика мањи од неопходног, Марковић је рекла да нераспоређени ученици из другог круга, затим ученици који ће полагати завршни испит у августу, имају могућност да се упишу у та непопуњена одељења.

„Тамо где има 2-3, пет ученика, где није могуће организовати одељење, у сарадњи са родитељима и ученицима, дакле не силом, већ договором, формираће се одељења са законским минимумом, где ће бити могуће држати наставу. Увек се до сада налазило решење да та деца упишу нешто што могу и што би волела”, рекла је Марковић.

Према њеним речима, трећи уписни круг завршава се 31. августа, кад престаје и мандат Републичкој уписној комисији и од 1. септембра креће школска година, док је нагласила да њено министарство већ три године не издаје упуте за премештај.

„Апелујем на све родитеље и старатеље који подносе захтеве Министарству просвете за премештај, да такве упуте Министарство већ три године не издаје. Било каква промена школе могућа је само ако у некој школи постоји слободно место, то ради директор након 1. септембра и нема потребе слати захтев Министарству, јер таква законска могућност и не постоји”, закључила је Марковић, преноси Танјуг.

(„Политика“)
Top