Home >> Друштво >> Култура је социјала

Култура је социјала

Зараде запослених у установама културе касне и до 15 месеци

Скромне зараде запослених у локалним установама културе касне и до 15 месеци. Просек примања 38.000 динара, док се за НКВ доплаћује до минималца 

ПЛАТЕ у великом броју установа културе исплаћују се запосленима са закашњењем од шест до 15 месеци! Њихове зараде су у рукама локалних руководстава и зависе од општинских и градских буџета. Како је култура обично на последњем месту, ред за коверте у овој области никада није био дужи.

Према речима Драгане Ђорђевић, председнице Самосталног синдиката културе, просечна зарада културних радника је 38.000 динара, а НКВ запосленима су оне толико ниске да се за њих доплаћује до минималног износа.

– Проблеми су велики у многим општинама – каже наша саговорница. – Бахата општинска руководства често са нама неће ни да разговарају, а једини изговор им је да „немају одакле“, или има чак и оних који отворено кажу да не дају.

Локална управа Смедеревска Паланка је већ дуже време у стечају, а запослени у културним установама у овом граду више и не знају за који месец примају плату. Не само да су исплате нередовне, већ их не примају ни сви одједном.

– Недавно је уведена принудна управа и понуђен је састанак запослених са руководством, па се надају да ће коначно решити проблеме – каже Драгана Ђорђевић. – У Лесковцу смо се договорили да се заостале зараде исплаћују на рате, али тамошње руководство ни то не поштује. Слична је ситуација у Неготину, док у општини Лебане нису желели чак ни да цену рада „испеглају“ за пет одсто навише, као што је наложено из Министарства.

Наша саговорница додаје да су зараде у овој области прилично ниске и да са средњошколском дипломом оне износе у просеку 24.000 динара, док директор централне установе добија 63.000.

Димитрије Стајић, председник Самосталног синдиката културе у Лесковцу, каже, за „Новости“, да исплата зарада у овом граду касни низ година и да су, како која власт дође, кашњења све већа и већа.

– Дугови се наследе и нико се и не труди да их смањи, него се они нагомилавају – каже наш саговорник. – Тренутно смо пет месеци у заостатку и постоји неко обећање да ће нам све бити исплаћено до краја године. То је у просеку 200.000 динара по запосленом, за око 250 радника. Људи су огорчени, ако не буде исплате, уследиће тужбе већ почетком наредне године.

УВЕРАВАЊА

САМОСТАЛНИ синдикат културе опозвао је одлуку о протесту заказаном за данас, пошто су из кабинета министра културе добили уверавања да свим запосленима „на локалу“ следује 10 одсто, а не, као што је раније најављено, пет одсто повећања.

– Чекамо само написмено да нам се ово потврди, па ћемо онда размишљати о даљим потезима – каже Ђорђевић.

(ЦРС)

Top