Home >> Друштво,Синдикат >> Корупција: РТС о куповини радних места

РТС: понедељак, 10. сеп 2012, 07:30 -> 07:38

До места у просвети за 7.000 евра?

 

У току истрага о куповини радних места у просвети. Цене радног места у просвети на црном тржишту варирају од 3.000 евра у Нишу до 7.000 у Београду, тврде представници Форума београдских гимназија. У просветној инспекцији и Друштву директора Србије апелују да се пријаве поткрепе доказима.

Цене радног места у просвети на црном тржишту варирају од града до града, кажу представници Форума београдских гимназија. У Нишу, како кажу, посао се може добити за 3.000 евра, у Новом Саду за 5.000, док у Београду професорско радно место кошта највише, око 7.000 евра.

„Верујте да је то реална цена, чак смо добили и више цифре, значи то је цена два хектара земље. Исплати се. Ми смо у последње време добили на десетине дописа. Стање у образовању је потпуно свуда исто, примећује се да тамо где је сиромашнија средина тога има више“, каже Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија.

Иако у Форуму кажу да је њихов посао да само укажу на проблем без конкретних имена, јер је то, тврде, посао других служби, Друштво директора Србије инсистира на доказима и именима, јер су у противном сви оклеветани. Приликом запошљавања, напомињу, припритет имају технолошки вишкови.

„Наравно да има притисака, а ко одолева зависи од човека. Слажемо се, ако има директора који узимају паре, да се стане томе на пут и одстране из система“, каже Дејан Недић из Друштва директора Србије.

У просветној инспекцији тврде да је процедура запошљавања потпуно транспарентна и да укључује и мишљење синдиката. Пријаве о некоректности рада директора често су анонимне. Било је и случајева да иза захтева за смену директора, стоји нечији лични интерес.

Начелник републичке просветне инспекције Велимир Тмушић каже да су обично неки други људи заинтересовани да буду директори. „Посао у образовању је један од сигурних послова и онда је то нека циљна мета многих да се yпосле тамо“, каже Тмушић.

Стога, у Инспекцији, апелују да се пријаве поткрепе доказима. Њих је у прошлој години било, око 30.

„Ми те све пријаве које добијемо, одмах прослеђујемо надлежној полицији, која утврђује и када утврди, ако има елемената ми добијамо одговор и поступамо даље. Ми до сада нисмо добили ниједан одговор полиције да је неки од директора узео мито приликом запошљавања“, каже Тмушић.

Најновије пријаве које су у последњих десетак дана стизале у инспекцију такође су прослеђене полицији. У МУП-у кажу да су истраге у току.

2Comments

  1. Milan каже:

    ФБГ форсира причу да су директори ти који су до гуше у корупцији и да су они ти који узимају новац (основана сумња)… Међутим, прича је половична…Сувише је то уносно да би директори скинули кајмак… У мањим срединама, директори се уопште и не питају око запошљавања… Дође им кандидат који је кадриран на сасвим другом месту (најчешће из локалне самоуправе или ШУ). Како другачије објаснити гужву која постоји испред ШУ? Већа је него испред завода за запошљавање. А тек гужве испред канцеларија локалних моћника? Био сам сведок више пута када су ми младе колеге (незапослене, асистенти у настави)рекле, да су посетиле неке школе и да су им директори отворено изјавили да се они и не питају код запошљавања… Од те врсте корупције директори су заштићени, она је подигнута на виши ниво… Само, и то спада у врсту корупције… Ја ћу слушати пажљиво и бићу послушан као кученце, само ме не дирајте са места директора, услуга за услугу, а и то је корупција, зар не?

Top