Home >> Екскурзије,Образовање >> Копаоник: Шта би било да се запалио објекат?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Копаоник: Шта би било да се запалио објекат?

Коментар ФБГ: Управница Дома ученика средњих школа „Машинац“ Славица Анђелковић, поштујући законе ове државе и правилник своје установе, поступајући у складу са својим овлашћењима и обавезама, вративши недисциплиноване ученике кући (после више упозорења), изазвала је непримерену реакцију родитеља и заинтересованост медија за скандале. Па ово је стварно скандал! Тврдити да су деца „избачена на -12 степени“, сажаљевати њихове сузе, изјављивати „да због пушења дете не сме бити избачено“ – све су то непримерене реакције родитеља (и медија) које говоре у каквом се стању налази наше образовање и како васпитавамо нашу децу. Поредити овај случај са логором, оптуживати надлежне да су њихову децу ставили на стуб срама, недисциплину и недолично понашање своје деце тумачити као њихово право, то је слика и прилика неких родитеља. У борби за боље образовање и бољу децу, поздрављамо поступак директорке Дома ученика „Машинац“ и у свему је подржавамо, а што се недисциплинованих ђака тиче, мислимо да би требало да буду кажњени и у школи, за  тежи прекршај дисциплине. Уосталом, да ли се неко пита ШТА БИ БИЛО ДА СЕ ЗАПАЛИО ОБЈЕКАТ?

 

Избацили ученике на – 12 степени

– Осећам се повређено и постиђено – прича кроз сузе Милица Живковић (15), једна од осморо ученика Четврте београдске гимназије из Београда који су јуче, на – 12 степени Целзијуса, избачени из дечјег одмаралишта„Машинац“ на Копаонику, где су били на рекреативној настави. Разлог – запалили су цигарете.

– Управница хотела Славица Анђелковић избацила нас је из хотела, док су нам родитељи говорили да останемо. Она нас је видела у 12 сати ноћу између среде и четвртка како пушимо на прозору и одмах је дошла с радником обезбеђења – каже Милица, једна од тридесетак ученика гимназије који су на зимовање отишли 15. јануара, а по коју је Курир, на молбу родитеља, отишао и довезао је с Копаоника.

Две малолетне девојчице у касним вечерњим сатима у пратњи наставника такође су се вратиле кући, док су пунолетни дечаци од¬лу¬чи¬ли да се врате у „сопст¬ве¬ној режији“.

Александар Живковић, отац Милице Живковић, тврди да га је ћерка 19. јануара назвала и кроз плач објаснила да управница хотела њу и још седморо деце избацује из дома.

– Био сам потпуно ван себе јер нисам могао да верујем да ће неко да ми избаци дете из хотела, а да ме раније нису обавестили о тако ригорозним мерама. О томе није било речи на родитељском састанку који смо имали непосредно пре пута – каже Живковић, и додаје да му је управница Анђелковић, кад је први пут покушао да добије објашњење, спустила слушалицу.

Татјана Јовановић, мајка Емилије Јовановић, која је такође избачена из хотела, сматра да дете због једне запаљене цигарете не треба да буде бачено на стуб срама.

– Не могу да верујем да су деца била условљена да ће, ако не напусте хотел, сви ученици бити враћени кући. Не могу да верујем да управница толико нема слуха. Нисам успела да је добијем, а наставници Борки Вучнић, која је била у пратњи деце, рекла сам да не желим да се дете врати док не разговарам с управницом – јада се Јовановић.

У школи тајац

 

У Четвртој београдској гимназији нисмо успели да добијемо било какво објашњење о догађају на Копаонику. Секретарица нам је рекла да директорка школе Гордана Михајловић није у канцеларији и да позовемо у понедељак. Кад смо јој затражили мобилни телефон директорке, поновила је да зовемо у понедељак и без поздрава спустила слушалицу.

Министар просвете: Сазнаћу шта се десило

Министар просвете Жарко Обрадовић није желео да се изјашњава о овом догађају док, како каже, не сазна шта се догодило.

– Не знам ништа о пушењу, а обавештен сам да су деца седела на симсу хотела. Док не сазнам шта се заиста догодило, не могу да дајем никакве изјаве – кратко је за Kurir рекао Обрадовић.

Родитељи: Као да смо их послали у логор

Међу родитељима који су синоћ на аутобуској станици у Београду сачекали децу нашао се и Горан Јовановић, отац Емилије (15).

– Затечен сам тиме што је пушила, али ова ситуација је испала као да сам послао ћерку у логор Дахау. Избацити децу због цигарете стварно је окрутно – рекао је Горан.

Управница дома: Такав је кућни ред

Управница Дома ученика средњих школа „Машинац“ Славица Анђелковић каже за Курир да су директори и професори школа упознати с правилником наставе у њиховом објекту.- Зна се да не поштовање кућног реда подразумева искључење с наставе, а то значи повратак кући. Децу смо неколико пута опомињали, али то није имало ефекта. Требало је да крену кући још у четвртак, али су деца почела да демонстрирају силу. Говорили су да немамо права да их избацимо – каже Анђелковић.

Top