Home >> Друштво,ПКУ >> Коментар: Да ли је ЕПС јачи од државе?
Коментар: Да ли је ЕПС јачи од државе?

Марија Јанковић: ЕПС не само да није смањио плате, већ је повећао платни фонд од 10 одсто 

Сваки учитељ, професор, полицајац и војник 2014. године је морао да пристане на смањење плате од десет одсто. Али не и радник „Електропривреде Србије“.

Ово је показао последњи извештај Фискалног савета, у којем стоји да, не само да ЕПС није смањио плате запосленима, већ је и повећао платни фонд у 2015. години за чак 40 милиона евра. Приближно исти износ који је у касу овог јавног предузећа стигао од прошлогодишњег поскупљења струје, од чега је 4,5 одсто отишло директно у ЕПС. Под оправдањем улагања и решавања проблема реструктурирања.

Тако је практично сваки учитељ, полицајац или војник већим рачуном за струју додатно морао да одвоји од кућног буџета, поред смањења зараде, и „исплати“ повећање плата у ЕПС.

Како се догодило да је једно предузеће јаче од државе? И, да правила која важе за све јавне службе, школе, болнице, универзитете, не важе и за овог енергетског гиганта?

У ЕПС ради између 30.000 и 40.000 запослених, а њихова просечна плата скоро је дупло већа од државног просека. То је највеће јавно предузеће са убедљиво највећим бројем запослених.

Радника који би, за трен ока, могли да изађу на улице и побуне се уколико им нешто не одговора. Запослених, који једини у Србији имају специјалан колективни уговор, по којем предузеће финансира свој синдикат. Они нису међусобно посвађани као просветари, полицајци или други синдикати у осталим гранама. Овде се ради о једном синдикату који може само покретом руке да дигне глас и изведе десетине хиљада незадовољних радника.

Запослени у ЕПС нису јачи од државе, већ их држава заправо држи на повоцу. И купује њихово ћутање.

„Новости“

 

3Comments

  1. Božović Vladan каже:

    Lako je se siliti na nemoćnim stvorenjima kakvi su prosvetni radnici i penzioneri.

  2. Božović Vladan каже:

    …a to što se dešava u javnim preduzećima je teror nad ostalim građanima Srbije. Naravno, apsolutni krivac je naš nesposobni vođa, koji, jadničak, tu ništa ne može da učini, kao i u slučaju huligana. Prema javnim preduzećima i huliganima je manji od makova zrna.

  3. Božović Vladan каже:

    Šta gurate policiju, vojsku, lekare, sudije i ostale povlašćene kategorije. Njihovi visokoobrazovani kadrovi imaju drastično veću platu od visokoobrazovanih kadrova u prosveti. Njima i treba da bude smanjena plata.

Top