Home >> Друштво,Окружење >> Коме распуст најдуже траје?

Летњи школски распуст најдуже траје у балтичким земљама и у јужној Европи, показују статистички подаци Мреже информација о образовању у Европи.

У групи земаља са дужим распустом – десет до једанаест недеља одмора – налази се и Србија (15. јуна је почео распуст за ученике од првог до седмог разреда основних школа, а седам дана касније за средњошколце), баш као и Бугарска, Хрватска, Финска, Исланд, Румунија, Шведска, Словенија, Шпанија, Мађарска и Кипар.

Док Естонци, Литванци, Летонци, Турци, Италијани, Португалци и Малтежани имају око три месеца летњих школских празника, летњи одмор у појединим немачким савезним државама и швајцарским кантонима траје само пет до шест недеља, истражује „Еурyдице“.

У неким земљама дужина распуста зависи од степена школовања, при чему је правило да основне школе имају дужи распуст од средњих.

Осим Србије, летњи распуст је већ почео у Естонији, Финској, Грчкој, Хрватској, Исланду, Италији, Летонији, Литванији, Португалу, Румунији, Словенији, Шпанији, Чешкој, Турској, Мађарској и на Кипру. За разлику од њих, ученици у Баварској на летње празнике одлазе тек почетком авгсута.

Top