Home >> Друштво >> Колико млади значе влади?

Колико млади значе влади?

 

Млади: незапослени, живе с родитељима и желе да оду из земље

 

Иако 75 одсто младих осећа одговорност за своју будућност, само једна трећина жели да активно учествује у политици и доношењу одлука

 
Чак 80 одсто младих у Србији живи са родитељима, готово половина њих узраста од 15 до 24 године нема посао, док чак 70 одсто жели да оде из земље. Ово су неки од података који највише забрињавају, а који су изнети на данашњој трибини „Колико млади значе влади“, одржаној поводом 12. августа, Међународног дана младих.

На трибини Кровне организације младих Србије такође је истакнуто да су животне шансе младих у великој мери одређене положајем родитеља. Млада особа чији родитељи имају само основно образовање има 4,2 пута мање шансе да заврши средњу школу у односу на вршњака чији родитељи имају средње образовање и чак 79 пута мање шансе да заврши вишу школу или факултет у односу на дете високообразованих родитеља.

Студија „Млади у Србији 2015“, спроведена на узорку од 1.186 испитаника старости од 15 до 29 година, такође је показала да омладина нема могућност да комбинује школовање и друге животне ангажмане као што су рад и родитељство. О томе илустративно сведочи податак да свега седам одсто младих студира и ради, а само 12 одсто младих родитеља успева да студира и подиже дете.

Осим што свака друга активна млада особа нема посао, међу запосленим младим особама бележи се тренд претеране радне експлоатације. Наиме, велики број младих који имају привремени или стални посао изјавио је да ради више од 40 односно 50 сати недељно.

Представници Кровне организације младих Србије истакли су да истраживање говори да 75 одсто младих осећа одговорност за своју будућност, али да само једна трећина жели да активно учествује у политици и доношењу одлука. Учесници ове трибине сложили су се да је у претходних десет година урађено доста у области омладинске политике доношењем закона о младима и о волонтирању, усвајањем две стратегије о младима, као и отварањем канцеларије за младе. Они су истакли задовољство што Министарство омладине и спорта и даље постоји као партнер организација за младе у нашој земљи, а чињеницу да постојање тог ресора уочи формирања владе није било доведено у питање они тумаче постојањем политичке зрелости о важности рада са младима.

Генерална секретарка КОМС-а Марија Булат оценила је да се на основу експозеа премијера Александра Вучића може закључити да ће у фокусу нове владе бити запошљавање младих као горући проблем. Она је изразила наду да ће пажња бити посвећена и питањима из области здравља и безбедности младих, као и да ће влада учинити напор да се формира регионална канцеларија за младе на основу споразума потписаног у Паризу.

Александар Воштић из Министарства омладине и спорта рекао је да је у претходном периоду основан Савет за младе и формирана радна група за праћење остваривања стратегије као оквир сарадње министарства и омладинских организација. Он је додао да је у току и процес израде измена закона о младима и о волонтирању.

Заменик шефа Канцеларије за младе и сарадњу са цивилним друштвом Града Београда Никола Рајичић рекао је да ће акценат активности у наредном периоду бити укључивање младих у друштвени живот и креирање бољег амбијента за младе особе у нашој земљи.

Наводећи проблем финансирања канцеларија за младе у Србији, Рајичић је навео да оне нису самосталне у раду јер зависе од слуха представника локалне власти. Он је изразио наду да ће се у наредном периоду радити на томе да се један одсто свих буџета одваја за њихов рад.

(„Политика“)
Tags :
Top