Home >> Образовање,Слајдер,Упис >> Ко је полагао на босанском лакше се уписује у гимназију

  • Коментари су искључени на Ко је полагао на босанском лакше се уписује у гимназију
Ко је полагао на босанском лакше се уписује у гимназију

Ученици у Новом Пазару разочарани – за општи смер гимназије на српском треба 97,75, на босанском 78,78 бодова

Мала матура ове године први пут је полагана и на босанском језику, па су ученици у Рашкој тачне одговоре и „заокруживали“ и „заокругливали“, а у среду и данас су се први пут уписивали у средње школе на босанском језику. Распоред одељења разбеснео је многе мале матуранте и њихове родитеље у Новом Пазару, јер је последњи на листи за упис на општи смер гимназије на српском језику имао 97,75, а на босанском 78,78 бодова.

Разлика на овом смеру је, дакле, готово 19 бодова, а више од десет бодова разлике је и на осталим смеровима. Родитељи ученика који су желели да уче на српском незадовољни су и сматрају да су им деца оштећена.

– На општем, најатрактивнијем смеру отворена су два одељења на босанском, а само једно на српском и дошли смо у ситуацију да на босанском упише неко ко има скоро 20 бодова мање од последњег у одељењу на српском – каже родитељ једног малог матуранта из Новог Пазара. – Наравно, неки од одличних ђака, бошњачке деце, уписали су такође одељења на српском језику, јер желе да студирају у Београду, тако да за српску децу ове године уписна трка није била фер. Зар их држава тера да се уписују на босанском, да би ишли у жељену школу?

Незадовољни су и ученици Срби који су желели да се школују за медицинске сестре. Кажу, од шест одељења Медицинске школе у Новом Пазару, три су на босанском, а три на српском, али већи проблем је што одељења за медицинску сестру, педијатријску сестру и гинеколошку сестру постоје само на босанском. Деца која хоће да уче на српском не могу да се школују за медицинску сестру, већ за зубног техничара, фармацеутског техничара и физиотерапеутског техничара.

И није Нови Пазар једино изненађење овог уписног рока. За навелико најављивана ИТ одељења у гимназијама широм Србије, интересовање је било испод сваког очекивања, а и велики број ученика није успео да положи пријемни. Планиран је упис 300 ученика у 13 гимназија, пријемни је полагало 556, а успело да положи 280. Распоређено је свега 174, али ни толико неће моћи да се школује у овим одељењима, јер у многима нема довољног броја за формирање одељења. Свако одељење требало би да има 20 ученика, а на пример, у Осмој београдској гимназији пријављен је само један ђак, у Земунској гимназији троје, у Гимназији „Свети Сава“ петоро, двоје у Ужицу, троје у Сомбору… Ту одељења неће ни бити формирана, а деца ће бити преусмерена на друга одељења.

Фармацеути неће као „Енглези“

Двојезично образовање у стручној школи ове године је први пут омогућено и то у Фармацеутско-физиотерапеутској школи, за фармацеутског техничара. Настава је осмишљена двојезично, на српском и енглеском језику. И док је за двојезична одељења гимназије потребно понегде и више од 100 бодова, овде није било довољно интересовања, па је уписано само 13 уместо 30 ученика, а последњи је имао 67,93 бода. За исти смер на српском требало је најмање 93,93 бода.

(Новости)

Top