Home >> Друштво >> Ко ће бирати директоре?
Ко ће бирати директоре?

Просветарима одговара да министар преузме одговорност за стање у школама

Директоре средњих и основних школа и даље ће бирати школски одбори, док ће министар просвете моћи да их разреши те дужности, предвиђено је најновијим нацртом измена Закона о основама система образовања и васпитања, сазнаје „Блиц“.

У Министарству просвете казали су за „Блиц“ да нацрт измена није још завршен, као и да јавна расправа тек предстоји. Када је реч о избору директора школа, измене се односе пре свега на начин смењивања директора.

– Критеријуми за избор директора школа су пооштрени, док процедура остаје иста, министар даје писану сагласност. Међутим, мења се начин смењивања диреткора, јер ће министар моћи да га разреши, што до сада није био случај – кажу из Министарства просвете за „Блиц“.

Састанак просветних синдиката са министром Младеном Шарчевићем донеће одговор на актуелно питање – да ли је одлука којом ће министар моћи да смењује директоре школа дисциплина зарад бољег рада просвете или политизација образовања.

Представници Синдиката образовања Србије и Синдиката радника у просвети, кажу да ће се овом одлуком смањити неправилности у раду директора школа у Србији.

– Ове године имамо велики проблем везан за технолошке вишкове, директори држе људе по уговорима… Овако, уколико би министар био тај који именује директора неке школе, он ће и одговарати за њихов рад – каже за „Блиц“ Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије.

deca sneg

Оно шта представници синдиката замерају и због чега подржавају овакву промену је јер су до сада „школски одбори штитили директоре школа“.

Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети, сматра да је министар тај који треба да одређује и именује директоре школа.

– Ми смо такву измену предлагали и ранијим министрима јер када год смо се у свом раду сусретали са неправилностима и проналазили директоре који нису добро радили, нисмо ништа могли да учинимо. Пријављивали смо министру, а он није могао да их смени управо због школског одбора – објашњава Брајковић.

Како је навео, уколико би министар био тај који бира директоре, синдикати имају према коме да делују како би директори боље радили.

– Уколико директор нешто згреши, а министар га не смени, онда ми, представници синдиката смемо да кажемо да, уколико га не смени, и сам министар подржава то што не ваља – прича Слободан Брајковић.

Поред ове новине, измене кровног образовног закона прописују да не постоји ограничење мандата директора. Са том одлуком поједини синдикати нису сагласни.
– Директори би требало да на тој позицију буду само два мандата. Бесмислен је неограничен број мандата, појединци ће то искористити да доживотно остану на том радном месту – оценила је председница Синдиката образовања Србије, Валентина Илић.

Директорка ОШ „Владислав Петковић Дис“ у Београду, Лидија Николић, рекла је да ни сама није сигурна да ли је ово идеално решење.

– Ни ово решење које је сада не функционише добро. Директори су таоци запослених, родитеља, школског одбора… Мислим да су ово само мале измене у процедури јер и до сада је било правило – да би неко био постављен за директора, зависило је од тога да ли ће министар дати своју сагласност – рекла је директорка Лидија Николић.

ГСПРС „Независност“ противи се оваквој одлуци.
– Ми се залажемо за то да остане да је на школском одбору да предлаже и именује директоре, а да министар писаним путем даје сагласност – рекли су из Синдиката ГСПРС Независност.

Управо због подељених мишљења, у петак ће се у Министарству просвете одржати састанак министра Младена Шарчевића и председника синдиката, на којем ће се разматрати предложене измене.

(Блиц)

5Comments

 1. Bane каже:

  Izbor i smena direktora je koska bačena sindikati ma da se glože oko toga.Na kraju će mimistar odustati od toga ali ce progurati mnogo ozbiljnije stvari

  • gabrijela каже:

   Pa vec je progurao. Zamajavao roditelje i profesore anketama i dizajnom uniformi a progurao mrezu skola. Od ovoga nece odustati takodje, zasto bi? Ko mu se suprotstavlja? Sindikati? Ova V.I. postala predsednik sos-a uz debelu podrsku sns-a, preko muza, htela da crkne da postane direktor graficke..Onda se uhlebila i glumi suprotstavljanje. Jasnin integritet se negde izgubio, istopio. Ostali se gloze medju sobom za mesta da se i oni uhlebe. Nama opet ostaje ucionica i tihi protest, pa dobro, igracemo se i sedeti 30 sati nedeljno u skoli…Zivot prolazi.

 2. Драган каже:

  Постојећи модел смене лоших директора ништа не ваља. Треба подржати овај предлог, пракса ће показати да ли вреди.

 3. Božović Vladan каже:

  Pa vi niste normalni, ni po koju cenu ne sme se dozvoliti da ministar smenjuje direktore, pogotovo ovaj klovn Šarčević. Ako nekakav šarlatan može njih da smenjuje, onda će, u strahu, oni nas da smenjuju i daju otkaze.

  • Božović Vladan каже:

   …bez njihove slobode nema ni naše. Isto tako treba zabraniti direktorima da nama daju otkaz. Da bi neko od nas dobio otkaz mora da se složi školski odbor, direktor i komisija sastavljena od profesora i službenika ministarstva prosvete. Ako bilo koja od te tri instance neda zeleno svetlo, nema otkaza.

Top