Home >> Друштво >> Касне књиге сиромашној деци

  • Коментари су искључени на Касне књиге сиромашној деци
Касне књиге сиромашној деци

Због јавних набавки проблем са уџбеницима има око 45.000 ученика

Око 45.000 ученика основних школа који примају неку врсту социјалне помоћи остварило је право да од државе добију бесплатне уџбенике, али им они још нису стигли. Како „Новости“ сазнају у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, књиге ће им бити испоручене до краја недеље. А „кривац“ што се још нису нашле на клупама је кашњење јавне набавке. У ресорном министарству објашњавају да она није могла бити покренута током техничке владе и отежаног функционисања министарства.

На тендеру је учествовало 15 издавача, а вредност јавне набавке је 300 милиона динара, са ПДВ-ом. Испоруку уџбеника обављају издавачи, па због тога неће сва деца књиге добити у исто време.

– До краја недеље ће комплети стићи у све образовне установе, сем у неколико школа у Зајечару и Књажевцу, јер је тамо било неких техничких проблема – наводе у ресорном министарству. – И они ће, међутим, у најскоријем року добити књиге.

Прво рате, па књиге

Бесплатни уџбеници следују ђацима који су корисници материјалне помоћи, а добиће књиге из математике, српског, односно матерњег језика, света око нас, природе и друштва и страног језика као обавезног предмета. За ученике од петог до осмог разреда обезбеђени су уџбеници за математику, српски језик, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију.

На бесплатне уџбенике ове године не могу више да рачунају самохрани родитељи, као ни маме и тате с ниским примањима, који нису корисници материјалне помоћи.

– Министарство просвете нас је обавестило да ће испорука уџбеника каснити – каже Драгица Голубовић, директорка смедеревске ОШ „Др Јован Цвијић“:

– Доставили смо још у јуну списак ђака који испуњавају услове и ове школске године их је око 200. Лане их је било готово дупло више, јер су уџбенике добијали по различитим критеријумима.

Проблем с набавком уџбеника имају и родитељи који су пристали да купе књиге на рате, а каснили су са уплатама. Услов књижара је био да им се књиге плате авансно, од маја до 1. септембра. А уџбенике предају ђацима само ако су родитељи уплатили и последњи динар. На овај потез су се, како објашњавају издавачи, одлучили зато што су лане многи каснили са отплатом рата, па су до Нове године издвајали новац за уџбенике које су добили у септембру.

Комплети у библиотекама

Пошто још не постоје социјалне карте, ми немамо увид коме су све неопходне бесплатне књиге – кажу у Министарству просвете. 
– Зато ћемо и школске библиотеке опремити уџбеничким комплетима. Надлежни у школама много боље знају коме су оне потребне и моћи ће да их уступе деци. На тај начин ће оне бити доступније већем броју ученика.

(„Новости“)

Top