Home >> Друштво,Слајдер >> Још један случај одузетих лиценци: поништен на суду

  • Коментари су искључени на Још један случај одузетих лиценци: поништен на суду
Још један случај одузетих лиценци: поништен на суду

Апелациони суд пресудио у корист Жаркова

Учитељ Мате Жарко правоснажном пресудом Апелационог суда у року од 15 дана мора да се врати на посао у Основну школу „Слободан Бајић-Паја“, да му се плате судски трошкови и исплате све заостале зараде, чиме се поништава пресуда Основног суда у Сремској Митровици.

– Речима не могу исказати како се осећам, пресрећан сам, јер је правда тријумфовала! Пресуда Апелационог суда вратила ми је пољуљано поверење у правосудни систем ове државе, пошто је суђење пред митровачким судом била права спрдња. После 31 годину радног стажа у „Бајићевој“ школи и нити једне мрље у каријери доживео сам голготу, приватну и професионалну – каже учитељ Мате Жарко, иза кога су стали сви његови ученици, као и родитељи тадашњег III/3 који су петиције за повратак омиљеног учитеља упутили на адресе свих институција.

Да подсетимо, директорка Анкица Јевтић, након окончања шестомесечног дисциплинског поступка који је Школски одбор водио против учитеља, уручила је 12.04.2016. године Мате Жарку решење о престанку радног односа и губитку лиценце за рад.

Званично је све почело суспензијом у октобру 2015. године због, како је директорка тада саопштила, „сумње да је Мате Жарко учинио повреду забране-психичко насиље које доводи до тренутног или трајног угрожавања психичког и емоционалног здравља и достојанства детета и ученика или запосленог“.

TZ2ktkqTURBXy84MjBjNDk3YzIxYWY2YjNmNWEwNGZmMWRlZGUwODI3ZS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Незванично, у питању је било запошљавање васпитачице Данијеле Ердељан, која је учитељевим отказом заузела његово радно место, а у спрези је са директорком.

– Хвала свим родитељима и мојим бившим ученицима који су ме посећивали и звали да ми укажу подршку. Никад им нећу опростити за све оно што је моја породица са мном морала преживети у задње две године. Били смо гладни, без огрева, струју и телефон су нам искључили, старији син је морао да напусти студије на Правном факкултету и запосли се као физикалац. Издржавам и стару и болесну мајку, сви живимо само од супругине мале радничке плате. Срчани сам болесник, преживео сам два инфаркта, а због озбиљно нарушеног здравља и претрпљених душевних болова тужићу директорку и школу – поручује Жарко.

Школа има рок да до 1. јуна врати учитеља на посао

– Апелациони суд донео је правоснажну пресуду 20. априла која је у Основни суд стигла 12. маја, а ја сам је тек јуче добила. Школи и директорки шаљем захтев да се мирним путем учитељ врати на посао до 1. јуна да му се исплате трошкови поступка од 165.750 динара плус затезне камате и да му се исплате све заостале зараде са припадајућим порезима и доприносима. У току трајања дисциплинског поступка од шест месеци он је примао само трећину плате, а од отказа 12. априла ни динара – наводи правни заступник Зорица Цундра.

Директорка Анкица Јевтић је остала недоступна за новинара ’’Блица’’.

(Блиц)

Top