Home >> Образовање,Синдикат >> Јоца убица опет на тапету

Данијела Вујисић и Јован Кнежевић

Данијела Вујисић и Јован Кнежевић

 

Представници синдиката Шесте београдске гимназије тврде да директор те школе има двоструке аршине према запосленима

 

За одржану допунску наставу кажњен смањењем плате

 

(Аутор: В. Андрић)

Београд – – Професор математике у Шестој београдској гимназији Јован Кнежевић кажњен је тромесечним смањењем плате од 30 одсто, јер часове допунске наставе које је одржао није уписао у дневник. Део запослених у овој гимназији тврди да је јавна тајна да поједини професори уписују допунске часове које не држе, али да за то никада нису одговарали. Због, како тврде, двоструких аршина директора Шесте гимназије Радета Зејака, чланови синдиката те школе, који припадају Форуму београдских гимназија, обратили су се писаним путем школском одбору, оцењујући да је казна коју је директор изрекао Кнежевићу престрога.

 

Администрација важнија од педагошког рада

 

– Директору је позната чињеница да је Кнежевић одржао часове допунске наставе, јер је по налогу просветног инспектора обилазио његове часове. Кнежевић је, наиме, био под мером надзора који је изрекла градска просветна инспекција, након што су се неки родитељи жалили да има престрог критеријум – каже за Данас Данијела Вујисић, потпредседница синдиката Шесте гимназије, напомињући да је Кнежевић ажурирао педагошку документацију, односно евидентирао све часове пре покретања дисциплинског поступка.

Кнежевић, који је познат под надимком Јоца убица, пре неколико година је био у центру пажње медија управо због примедби појединих родитеља на његов рад. Вујисићева, међутим, тврди да у том надимку “нема ничег накарадног”, да Кнежевић “никога није убио, већ да његови ђаци постижу добре резултате у готово немогућим условима”.

 

Још једном: директори против синдиката

 

– Сваке школске године он одржи више од 90 часова допунске и припремне наставе, то је јавна тајна и много више од оног што одржи цео његов актив. Јован Кнежевић је увек крив не само што је председник једног „омраженог“ синдиката, „форумаша“ који изношењем „прљавог веша“ нарушавају углед школе (што су квалификације са наставничког већа), већ и зато што даје подршку колегама који неће да каљају образ неистинама, повлађивањима руководећем органу и пристајањем на образовну уравниловку. Он је у више наврата био жртва двоструких аршина, дискриминације и монтираних процеса – каже Вујисићева.

Она наводи да у протеклих пет година управа школе Кнежевићу не дозвољава да изведе ниједну целу генерацију. Добија одељења по казни и обрнуто – одељења која су проблематична за управу добијају Кнежевића за професора математике у трећој или четвртој години, када се нерад и јавашлук из претходног периода једва доводи у ред.

– Управа школе углавном реагује на пријаве родитеља и захтеве да професор не предаје одређеном одељењу, али ћути на многобројне захтеве да управо Кнежевић предаје ученицима на природном смеру, што је логично и сврсисходно. Уместо тога, обично га “бацају” на друштвени смер, како би му глава што више “штрчала” и била спремна “за одстрел” – каже Вујисићева.

До закључења овог издања листа Данас нисмо успели да добијемо коментар директора Шесте гимназије Радета Зејака.

Жалба без одговора

Након изречене казне, Јован Кнежевић је упутио жалбу школском одбору, уз захтев да директор Шесте гимназије буде сведок у дисциплинском поступку. Школски одбор је то одбио, уз образложење да директор по закону води дисциплински поступак, али се није изјашњавао о допису који су им упутили представници синдиката ове школе.

(Пренето из „Данаса“)

Top