Home >> Друштво,ПКУ,Синдикат >> Јавна расправа у Новом Саду

У понедељак је одржана нова сеанса јавне расправе о нацрту Закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања. У Техничкој школи „Милева Марић Ајнштајн“ у Новом Саду, тема је била „Обавезе и права родитеља и ученика“.

 

Novi Sad

Ранко Хрњаз, Миодраг Сокић, Александар Требатицки и Јордан Станојковски (СРПС)

 

Поред других учесника, присутни су били и синдикати СРПС, Независност и УСПРС. Ова тема није много интересовала синдикате. Представници Независности и СРПС-а и овог пута су поновили своје неслагање са одредбама о штрајку, које су накарадно унете у предлог, без икаквог разлога. Такође, успротивили су се намери законодавца да, у случају неизвођења завршне оцене од стране наставника (нпр. ако је наставник у штрајку!!!), ту ингеренцију преузме Одељенско веће, а да функцију утврђивања оцене преузме Наставничко веће. Синдикати су запитали: „А ко ће усвојити тако утврђену оцену Наставничког већа?

 

Nezavisnost

Ружица Тодић Брдарић и Весна Војводић Митровић (ГСПРС Независност)

 

Ипак, најважнији данашњи предлог синдиката СРПС и Независност је био предлог да се директорима школа ограничи број мандата на два, како би се стало на пут корупцији у образовању. Остаје нејасно зашто се и присутни представници УСПРС-а нису придружили овом предлогу. Могуће објашњење је и „тајна спрега“ УСПРС-а са Друштвом директора школа Србије. Наиме, познато је да је донедавни председник УСПРС-а већ дуго година уједно и помоћник директора у Чачанској гимназији, и то никоме другом него „вечитом“ директору школе и председнику поменутог удружења. Биће да је УСПРС, када је у питању захтев за ограничење мандата „вечитим директорима“, ипак на становишту да у све то око директора не треба да се меша. Нити за, нити против! Синдикално, нема шта!

Tags :

3Comments

 1. Никола каже:

  Лиценцирање директора
  Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, изјавила је за Данас да се тај синдикат “залаже за лиценцирање директора, увођење мастера или шта год Министарство просвете смисли, како би на ту функцију долазили људи са колико-толико уједначеним знањима”. Она је додала да Унија подржава предлог за ограничење броја мандата руководилаца образовних установа. Према њеним речима, нова формула за састав школског одбора три плус два плус два је мање лоша од постојеће.

  Извор: danas.rs

 2. Милан каже:

  Ови из Уније су одлучили да то питање препусте пензионерима да о њему разглабају…Онако синдикално… 😉

 3. Јеца каже:

  Pa to znamo vec godinama! Niste nam nista novo rekli. Matijevic je najobicniji folirant!!

Top