Home >> Синдикат,Штрајк >> Јавна расправа: Ово је прилика да се синдикати сложе
Јавна расправа: Ово је прилика да се синдикати сложе

На предстојећој јавној расправи о нацрту Закона о запосленима у јавним службама, сви синдикати морају заузети заједнички став и оштро се супротставити овом закону.

Ово је прилика да се синдикати сложе

Министарство државне управе и локалне самоуправе организује јавну расправу у Новом Саду, Крагујевцу и Београду. На синдикатима просвете УСПРС, СРПС, СОС и ГСПРС Независност велика је одговорност да на јавној расправи аргументују своје заједничке ставове против овог закона. При томе, они морају имати и припремљену стратегију заједничког деловања пошто овај закон „прође“ јавну расправу.

Уколико имате времена, доле прочитајте текст поменутог закона. Понешто смо вам означили жутом бојом. Суштина овог закона је у томе да суспендује све могућности синдикалног деловања које проистичу из Закона о раду и Посебног колективног уговора, да трајно обезбеђује да се плате у јавном сектору деле „како ко хоће“ и да просвета на дужи рок остане на зачељу по примањима.

Свима је јасно да је исход ове јавне расправе (као и многих других пре ње) унапред познат и да Влада РС не рачуна на мишљење и примедбе „актера“ јавне расправе.

Најсвежији доказ томе је јавна расправа о нацрту Закона о основама система образовања и васпитања, одржана 2015. године.

Нико се више и не сећа тога да је тада цела просвета штрајковала пет месеци и да је тадашњи нацрт Закона о основама система образовања и васпитања био једна од кључних тачака у преговорима и да је прошао јавну расправу.

Министар Шарчевић је, чим је ступио на дужност, тај нацрт бацио у корпу за отпатке, уз своје стручно мишљење да тај нацрт не ваља јер му ограничава овлашћења („везује му руке“).

Министар Шарчевић је тиме обезвредио јавну расправу и штрајк 100 хиљада наставника од пет месеци!

Толико о јавним расправама. Дође нови министар и каже:“пуј пике не важи!“

И зато, синдикати треба да се сложе. Не због јавне расправе (јер је њен исход унапред познат), већ због онога што нас убрзо неминовно чека, а то је штрајк!


Министарство државне управе и локалне самоуправе

Позив за учешће у јавној расправи о нацрту Закона о о запосленима у јавним службама

Јавна расправа о Нацрту закона о запосленима у јавним службама спроводи се од 18. августа до 6. септембра 2017. године.

Текст Нацрта закона о запосленима у јавним службама представиће се на Округлом столу под називом „Представљање и дискусија о Нацрту закона о о запосленима у јавним службама”, који ће се у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе одржати 24. августа 2017. године у Новом Саду, са почетком у 10.00 часова, 28. августа 2017. године у Крагујевцу , са почетком у 11.00 часова и 4. септембра 2017. године у Београду, са почетком у 10.00 часова.

Zakon-o-zaposlenima-u-javnim-sluzbama

One Comment

  1. Nesa каже:

    Clan 127
    Dodati: „…i prekonormni rad“ imajuci u vidu vazeci ZOSOV.

Top