Home >> Друштво >> Јанковић: Министарство ПНТР повредило права ученика

  • Форум
  • Коментари су искључени на Јанковић: Министарство ПНТР повредило права ученика
Јанковић: Министарство ПНТР повредило права ученика

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја повредило је права ученика, јер је током уписа и након полагања пријемних испита за рачунарске гимназије променило правила уписа, саопштио је заштитник грађана Саша Јанковић.

Како се истиче у саопштењу, ученици који су полагали пријемни испит за рачунарско одељење при Првој крагујевачкој гимназији нису успели да се упишу у жељену школу због новог система вредновања резултата, који је објављен током уписа ученика у средње школе за школску 2016/17. годину.

Ученици су пријаве за пријемни испит предавали по једном Правилнику, по коме су полагали и пријемни испит, али су њихови резултати бодовани по другом Правилнику, који је изменио начин бодовања и рангирање кандидата, напоменуо је Јанковић.

„Овим пропустом Министарства повређено је право ученика да поступак уписа у средњу школу буде спроведен и окончан по истим, унапред познатим правилима и критеријумима”, утврдио је Заштитник грађана.

Заштитник грађана је после утврђивања пропуста донео и препоруке за његово отклањање. Потребно је, каже Омбудсман, да Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбеди да се у рачунарско одељење у Првој крагујевачкој гимназији упишу ученици који су полагали пријемни испит само за рачунарско одељење и у ово одељење би били уписани да током уписног поступка нису измењена правила уписа.

Осим тога, министарство треба у писаној форми да се извини ученицима који су претрпели штету услед њиховог пропуста, те да убудуће не мења процедуре и правила који се односе на упис ученика у средњу школу, након расписивања конкурса за упис, додао је Јанковић, преноси Танјуг.

(„Политика“)

Top