Home >> Образовање,Синдикат >> Извршитељи закуцали на врата зајечарских школа
Извршитељи закуцали на врата зајечарских школа

 

 

Ево како ради Министарство просвете

 

Због неодговорности локалне власти 18 школа у Зајечару дугује 17,7 милиона динара Електропривреди Србије што може угрозити њихов рад, упозоравају представници Градског одбора Уније просветних радника Србије

Уместо да уче компјутерске вештине, да преписују лекције са пројектора или паметних табли, ученици зајечарских школа у нову школску годину можда ће без струје, уз свећу, како су то сликовито у свом саопштењу навели представници Градског одбора Уније синдиката просветних радника, у овом граду.

Просветари тврде да 18 зајечарских школа дугује чак 17,7 милиона динара Електропривреди Србије на име неплаћених рачуна за струју.

Такође, како наводе синдикалци, рачуни шест школа у овом граду блокирани су овог месеца због 5,7 милиона динара дуга за комуналне услуге, али и друга потраживања.

Проблем због којег је угрожен нормалан рад школа настао је, како се истиче у саопштењу овог синдиката, због тога што локална самоуправа не покрива трошкове образовних установа за комуналне услуге, иако је то у њеној надлежности. Осим тога, просветари из овог града најављују тужбе против општине Зајечар јер им она, како тврде, дугује 10 милиона динара на име неисплаћених трошкова превоза и јубиларних награда.

До априла ове године рачуни 16 зајечарских школа већ су били блокирани, и то две године уназад. Просветари су тад упозоравали да школе у Зајечару дугују 192 милиона динара за различите трошкове. Након што су запослени у десет школа, пре три месеца, у потпуности обуставили рад, општина је уплатила део дуга. Ипак, синдикалци кажу да не знају колико је новца уплаћено.

Унија синдиката просветних радника Србије упозорава да су тренутно рачуни стотинак школа у Србији блокирани због немара локалних власти, али још већи број школа има огромна дуговања према јавним предузећима због којих им се често „гледа кроз прсте”

– Тад су рачуни блокирани због дуговања који су дошли на наплату. Сви наши дугови настају јер општина не уплаћује новац на рачун школа, као што закон прописује. Градска власт не само да издваја невелики део буџета за образовање, већ и то што је предвидела не уплаћује образовним институцијама. На састанку, са представницима градске власти, одржаном крајем прошле године, сазнали смо да је основним школама исплаћено само четири одсто планираног годишњег буџета, а средњим школама само један одсто – каже Горан Манојловић, председник Градског одбора УСПРС.

Зајечарски просветари прошле године су неколико пута протестовали због неодговорног односа локалне власти жалећи се да школе немају новац ни за креде. Телефони и интернет месецима су им били искључени, о куповини средстава за хигијену нису могли да размишљају, а дугови за грејање и струју све су се више гомилали.

Због неплаћеног рачуна за угаљ пре неколико месеци на врата три зајечарске основне школа закуцао је судски извршитељ који је пописао рачунаре, наглашава Манојловић. Срећом, до заплене није дошло јер је убрзо након тога општина уплатила део дуга.

У Министарству просвете кажу да они редовно измирују своје обавезе према свим школама у Србији којима уплаћују зараде на посебан текући рачун. Локална самоуправа дужна је да из сопственог буџета финансира  трошкове школа, а новац уплаћују на одвојен рачун. О блокади рачуна 16 зајечарских школа Министарство просвете је, како кажу, пролетос обавестило Министарство финансија које је „предузело мере” против градске власти. Уколико буде потребе министарство ће поново реаговати, кажу надлежни.

У кабинету градоначелника Зајечара Велимира Огњеновића нису могли да нам објасне колико градска власт дугује школама и да ли ће измирити дугове за струју јер, како нам је објаснила секретарица, помоћник задужен за образовање Владислав Милојевић „није ту и неће се враћати”.

Највећи део новца школе дугују градским предузећима, па тако  градска власт дугује сама себи. То је један од разлога за толерисање милионских ненаплативих рачуна

Унија синдиката просветних радника Србије упозорава да су тренутно рачуни стотинак школа у Србији блокирани због немара локалних власти, али још већи број школа има огромна дуговања према јавним предузећима због којих им се често „гледа кроз прсте”.

Таква је ситуација у Крагујевцу. Образовне установе у овом граду нису  у блокади, али дугови су им огромни, каже Милан Јевтић, председник Градског одбора УСПРС у Крагујевцу.

– Дуговања крагујевачких образовних установа већа су од милијарду динара, али она нису активирана. Највећи део новца школе дугују градским предузећима, па тако  градска власт дугује сама себи. То је један од разлога за толерисање милионских ненаплативих рачуна – каже наш саговорник.

Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети, каже да су општине највећи кривци за блокаду школских рачуна. Међутим, некада су за то одговорне и саме образовне установе. Брајковић напомиње да се дешава да су рачуни блокирани због радних спорова који се воде против школе уколико руководство некоме од запослених уручи незаконити отказ.

(„Политика“)

Tags :

One Comment

  1. Profesor каже:

    Ko je odgovoran? Mislim da odgovornost ne treba samo tražiti u opštinskoj vladajućoj garnituri, nego i u direktorima škola. Direktori su izgleda sve vreme ćutali i čuvali svoje udobne fotelje. Direktori treba da se zapitaju i ako nemaju snage i hrabrosti da vode školu odu sa tog mesta.

Top