Home >> Образовање >> Интерес туристичких центара испред интереса деце

  • Форум
  • Коментари су искључени на Интерес туристичких центара испред интереса деце
Интерес туристичких центара испред интереса деце

За основце и средњошколце у Србији (без Војводине) данас се завршава први део зимског распуста. У школу ће ићи три недеље, а онда следи други део зимског одмора који траје од 1. до 14. фебруара.

Школски распуст из два дела уведен је у школској 2015/16. години, на иницијативу туристичке привреде. Многи сматрају да је овим интерес туристичких центара стављен испред интереса деце, јер је дељењем распуста центрима загарантована попуњеност током зимских месеци.

То је само један од разлога – каже, за „Новости“, Александар Сеничић, директор ЈУТА. – Други је смањење гужви на путевима, како се не би цела Србија са одмора враћала у једном дану. Али тачно је да су туристички центри раније имали кратку сезону и да се раздвајањем распуста њима изашло у сусрет. Не можемо бити себични и мислити само на себе, и људи у туризму треба да имају посао. Међутим, туризам зависи од новца а не од распуста, а промет је повећан за 10 до 15 одсто. Тако је свуда у Европи. У Немачкој, на пример, не крећу сва деца у школу истог дана, управо зато да би се смањиле гужве на путевима.

Родитељима најчешће не одговара овакав распоред распуста.

– Волела бих да је распуст из једног дела, није важно да ли је у јануару или фебруару – каже Данијела Богуновић, мајка двеју девојчица, једне средњошколке и једне ученице шестог разреда.

Као разлоге она наводи:

– Када је распуст из једног дела, деца се на дужи период опусте и искључе из наставе, па када почне друго полугодиште могу пуном паром да почну да уче. Овако се мало искључе, па онда брзо уследи „шок“ и полазак у школу. Када се мало привикну, онда опет стиже распуст и тако укруг.

Отац једног основца као проблем наводи и то што број радних дана у првом и другом полугодишту није исти, а од ученика се тражи да ураде исти број контролних вежби и да имају исти број оцена.

Извор: Новости

Top