Home >> Образовање >> Инцест траума центар поново траумира министра Шарчевића

  • Коментари су искључени на Инцест траума центар поново траумира министра Шарчевића
Инцест траума центар поново траумира министра Шарчевића

НВО чији су образовни пакети повучени најавила прекид улагања у просвету

После месец и по дана ћутања, јавности су се обратиле представнице организације Инцест траума центар, ауторке спорних Образовних пакета за учење о сексуалном насиљу на децом.

Подсећамо, овај наставни материјал, намењен школама и вртићима, Министарство просвете је повукло из употребе након негодовања стручне и шире јавности због садржаја непримерених узрасту деце, нашој култури и традицији.

Представници Инцест траума центра су саопштили да је ова организација уочила „радикалну промену политике Министарства просвете када је у питању заштита деце од сексуалног насиља”. Ова промена, како наводе, у супротности је са најбољим интересом детета.

Осим тога, они су обавестили јавност да ће „привремено обуставити улагање новчаних средстава у сферу образовања до повратка министарства на политику правилног спречавања и заштите деце од сексуалног насиља, доследну примену УН конвенције о правима детета, Ланзароте конвенције, Закона о забрани дискриминације и Закона о родној равноправности”.

У саопштењу је посебно наглашено да су у сферу образовања улагали од 2009. године, без прецизирања о којој суми је реч и где је тај новац завршио.

Министар просвете Младен Шарчевић за наш лист каже да не зна ништа о наводним улагањима Инцест траума центра у образовање.

– Проверићемо, али морам да истакнем да нам њихова улагања нису ни потребна – изјавио је Шарчевић напомињући да од када је он на челу министарства већина активности се спроводи уз сарадњу стручњака који волонтирају.

Он је још једном напоменуо да представници Инцест траума центра никада нису позвали министарство и затражили званичан састанак због скандала који је избио након што су поменути Образовни пакети за учење о сексуалном насиљу прослеђени школама.

Такође, он је истакао да новац који помиње Инцест траума центар нису добили из буџета Србије, већ од својих донатора.

У јучерашњем саопштењу Инцест траума центар позива Скупштину и Владу Србије да подстакну Министарство просвете на доследну примену одбачених образовних пакета. Према њиховом мишљењу, само на тај начин ће Србија „наставити да представља модел најбољих системских решења у области сексуалног насиља у Европи”.

Међутим, Министарство просвете, као што су већ најавили, планира да формира стручни тим који ће израдити нове образовне пакете о сексуалном насиљу над децом будући да Инцест траума центар није пристао на прилагођавање већ израђеног наставног материјала, објашњавајући да би свака редактура или скраћивање представљала повреду ауторских права. Након што су обзнанили такав став, Министарство просвете је повукло спорне пакете из употребе и раскинуло сваку врсту сарадње са овом невладином организацијом.

(Политика)

Top