Home >> Образовање >> И родитељи да сносе последице за понашање деце
И родитељи да сносе последице за понашање деце

Министарство просвете је још прошле године донело правилник који налаже васпитну меру и друштвено- користан рад за ученике који у школу доносе алкохол, туку другаре, уништавају школску имовину, допишу оцену у дневник…

Форум београдских гимназија је предложио да се уз већ постојеће законске одредбе које регулишу обавезан друштвено-користан рад за децу уведе и обавезан друштвено-користан рад за родитеље који би заменио предвиђену новчану казну од 5.000 до 100.000 динара.

О томе се разговарало у „Јутру“, а саговорници Јоване Јоксимовић били су Драгана Ћорић, из Удружења „Родитељ“, Жељко Машовић, психолог и Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Дискусију је отворио Александар Марков који је појаснио да је предлог Форума београдских гимназија заправо био да последице кршења правила у школи треба да сносе и деца и родитељи, тј. да није тачно да родитељи треба да одмене дете.

У причу се укључио и Машовић који је рекао: „У гимназијама су мало озбиљнији родитељи који врше велики притисак на то како ће дете да му буду у школи, а при том имају мање времена за бављење децом, па су колеге у гимназијама хтеле да ударе по тим родитељима, што негде могу да разумем“.

У суштини, према мишљењу Машовића, систем је проблем. Кад је донета одлука она је гласила да треба организовати друштвено-користан рад. Али у додатној формулацији је појашњено да тај рад не сме да буде угрожавајући по дете његову стабилност и интегритет. И ту настаје проблем. Шта ће онда дете да ради? Који су то послови?

Другари могу да се ругају, а може да буде и нормалан. Машовић је рекао да у његовој школи друштвено-користан рад нормалан!

Снимак гостовања можете погледати овде.

Извор: Прва телевизија

 

One Comment

  1. Милан каже:

    Управо тако. Систем је одговоран а не једна карика у систему.
    Чак и ових пет предлога је контрадикторно. Превентивне мере су управљене према друштву (систему вредности) а санкција према породици.
    Онако лаички, као родитељ, имам мерило „да ли дете жели таквим понашањем (хулиганским, насилничким и сл) да испадне главни или да се уклопи у друштво или у породицу“. Одговор на ово питање указује ни на степен одговорности оба фактора за понашање.
    Када дете направи глупост напољу, могу да му забраним излазак и одузмем телефон. Када направи глупост у школи, не могу да му забраним одлазак у школу.

Top